Keymetrics

Ny studie avslöjar hur användarna läser Googles sökresultat

Flipperspel-effekten är resultatet av en ny studie som avslöjar hur Google framgångsrikt lyckats ändra hur vi läser sökmotorns sidor, SERP.

Studien har genomförts av Nielson Norman Group (NN/g), vars grundare är ingen annan än UX-gurun Jakob Nielsen.

Tidigare läste användarna sökresultaten från första listning till sista utan att låta blicken sväva iväg åt höger, bara rakt upp och ned.

Google har i omgångar ändrat sökresultaten för att inkludera mer innehåll – som bilder, snippets, produkter och mer. Allt för att överraska oss när vi söker. Målet har varit att få oss att läsa av sidan som ett ”flipperspel”. Resultatet från studien avslöjar att Google har lyckats.

Med hjälp av olika visuella delar bland sökresultaten har Google lyckats få vår blick att flytta sig runt sidan i ett hoppa-runt-mönster, där vi dras till olika sektioner.

Resultatet är att organiska listningar som är närmare visuella element observeras mer av användarna. Snippets är en sådan del som gör att användaren inte bara ser själva Snippets utan även listningarna i dess närhet.

Ett negativt resultat från ändringarna är att det tar längre tid för användare att scanna av sidan och fatta beslut. Hela 5,7 sekunder längre än tidigare.

Den viktigaste insikterna från studien är att du inte längre måste vara först för att få uppmärksamhet. Visst skadar det inte att inneha tronen för viktiga sökord, men det är nästan lika viktigt att vara i närheten av visuella element.

These results are encouraging for site teams. If your site isn’t ranking in the first position, that isn’t ideal. But as long as you’re appearing near the top (within the first 5 results), you may have around a 10–20% chance of getting a click and anywhere from a 40–80% chance of getting a look, förklarar forskarna.

Men att vara på första resultatsidan är fortfarande kritiskt då endast 2 procent av användarna klickar sig vidare till sidan 2.

Här kan du lära dig mer.


Har ditt företag skrivit ett pressmeddelande, blogginlägg eller annan text? Glöm då inte en av de viktigaste delarna – korrekturläsning.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Disney+ bjuder på en tre timmar lång trailer