Keymetrics

Uppfinnaren av World Wide Web vill att hans bolag och ett världskontrakt ska rädda webben

Tim Berners-Lee som är känd för att vara den som uppfann webben, med sina kollegor, har tagit fram ett kontrakt han nu vill att världens regeringar, gigantiska företag och andra skriver under.

Kontraktet ska helt enkelt rädda webben – från vad det har blivit.

Contract for the Web är något som alla uppmanas att skriva under och då förbinda sig till nio olika principer.

Vad det handlar om i stora drag är att: 

– alla ska ha tillgång till webben
– användarnas privatliv ska skyddas
– tekniken som utvecklas ska locka fram det goda i oss alla
– användarna ska vara de som skapar mer av webben (inte företag)

Vill värna om användarnas integritet

Tim Berners-Lee har också en annan agenda med sin principer. Han har nämligen fått investeringar på 60 miljoner kronor för att starta företaget Inrupt, som ska se till att företag inte kan spåra användare på nätet. Och det är därför hans nio principer handlar till största del om att göra just det, värna om integriteten.

Kontraktet har redan fått stöd av 150 företag/organisationer som Google, Facebook och Microsoft. Alltså några som du även finner har gett startkapital till bolaget Inrupt.

Jag tror att Contract for the Web kommer att bana väg för bolaget Inrupt som lär integreras i webbläsarna Firefox, Opera och Microsoft Edge. Senare kommer nog även Google haka på med Chrome. På så sätt kan unika ID:n skapas och förmedlas av användarna, till de företag som de godkänner. Det lär även dyka upp förmedlare som säljer godkända ID:n till annonsörer, vars intäkter delas med användarna. Helt enkelt en helt ny ekonomi runt personliga data. Alla kommer att vilja vara med, nu när kakorna är döda.


Vi som skriver artiklarna här på Dagens Analys driver även Karlssons Textbyrå. Om du behöver hjälp med  pressmeddelanden, blogginlägg, katalogartiklar eller andra texter hoppas vi att du kontaktar oss

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Kraftigt ras för medieinvesteringarna