Keymetrics

Svarta listan uppdaterad – spelbranschen värsta syndarna

Årligen går miljontals kronor till illegala sajter genom reklam från annonsörer. Framförallt är det spelbolagen som syns med reklam på dessa sajter, och därmed understödjer dem. Det visar en genomgång av Rättighetsalliansen och Sveriges Annonsörer som uppdaterar sin ”svarta lista” med sajter att undvika.

Sedan 2015 publicerar Sveriges Annonsörer och Rättighetsalliansen ”svarta listan”, en lista med tio sajter som alla seriösa annonsörer bör undvika. Sajter som olovligen visar bland annat filmer och serier. Idag hamnar annonsörer på dessa sajter medvetet eller omedvetet genom kapning av varumärket och/eller genom så kallad affiliatemarknadsföring.

Streaming och nedladdning från illegala sajter omsätter mångmiljonbelopp i annonsintäkter i Sverige. Den senaste genomgången visar att den bransch som framförallt syns och därigenom också understödjer dessa sajter med annonspengar är spelbranschen.

Reklam finansierar de illegala tjänsterna. Efter en större kartläggning kan vi se att spelbolagen är de största annonsörerna. Genom att uppdatera den svarta listan gör vi det lätt för alla annonsörer, inklusive spelbolagen, att inte placera sin reklam på de illegala tjänsterna, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen.

Rekommendationer för hur annonsörer kan undvika att varumärket exponeras på en illegal sajt finns hos Sveriges Annonsörer och rekommendationerna har tagits emot väl sedan de lanserades för några år sedan. De har inkorporerats bland många medlemsföretag. Men, alltjämt förekommer att annonsörer syns på illegala sajter. Därför uppdateras nu ”svarta listan” så att annonsörer kan blockera dessa sajter när de köper annonser online.

Illegala sajter ska inte få pengar av seriösa annonsörer, därför väljer vi att namnge dem, och uppmanar samtliga svenska annonsörer, spelbranschen i synnerhet, att undvika dessa sajter, säger Tobias Eltell, jurist och tf. vd. på Sveriges Annonsörer.

Sajterna att ”svartlista”, dvs. undvika, för dig som annonsör:

  • streamtajm.com
  • Fmovies.to
  • dreamfilmhd.cc
  • nyafilmer.com
  • nya-filmer.tv
  • Swefilmer.eu
  • dreamfilm.pro
  • dreamfilm.fun
  • swesub.net
  • piratbay.org

Ladda ner Rekommendationerna för ofrivillig annonsering på illegala sajter

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Facebook lägger ned sin research-app Onavo