Det blir Telenor och Tele2 som rullar ut 5G i Sverige

Spännande att vi i Sverige snart kommer ha 5G i var persons mobil. För digitala marknadsförare innebär det här helt nya möjligheter med rikare media och mer avancerade tjänster.

Läs också: Här är bara några saker digitala marknadsförare kan göra med 5G

Telenor och Tele2 har skrivit ett nytt kompletterande avtal om utbyggnaden av ett gemensamt och rikstäckande 5G-nät i Sverige som planeras inledas under andra halvan av 2019. Det står även klart att Tele2 och Telenor säkrat frekvenser i 700MHz-bandet. Det kommer stärka det väletablerade 4G-nätet och befäster ambitionen att ge de första kunderna tillgång till 5G redan år 2020.

Enligt Tele2s och Telenors uppdaterade plan ska det gemensamma mobilnätet byggas ut med över 50 procent vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige. Detta är värdefullt för det redan etablerade 4G-nätet och säkerställer den gemensamma planen att ge de första kunderna tillgång till 5G-funktionalitet år 2020. 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter. Under våren ska en detaljplan för hela landet offentliggöras och uppdateras löpande, allt eftersom byggstart inleds i respektive län och kommun.

– Vår 5G-utbyggnad är både aggressiv och ambitiös, något som vi är stolta över. Det rikstäckande 5G-nätet kommer att ge ännu bättre yttäckning, en snabbare uppkoppling med minskad fördröjning och högre kapacitet vilket är en förutsättning för att allt fler enheter ska kunna kopplas upp. Samtidigt fortsätter våra investeringar för att stärka det befintliga 4G-nätet i landet, säger Stefan Jäverbring, CTO på Telenor Sverige.

Det nya avtalet för att bygga 5G i Sverige är nästa steg i Telenors och Tele2s nätsamarbete. Parterna utannonserade de gemensamma ambitionerna på ett rikstäckande 5G-nät år 2016. Detta efter att tillsammans ha byggt ett nationellt 2G- och 4G-nät som idag täcker 99,9 procent av Sveriges befolkning och utgör en god grund för den kommande 5G-utbyggnaden.

– Mobilnätet är ryggraden i Tele2 och vi är stolta över vad vårt snabba och säkra nät möjliggör för våra kunder. Vi kommer fortsätta investera för att ständigt öka kvaliteten för våra kunder, och den nya frekvensen är värdefull för det fortsatta arbetet. Tack vare ett väletablerat 4G-nät kan vi säkra en snabb och flexibel utrullning av 5G och andra nya teknologier för täckning och kapacitet, säger Thomas Björklund, chef för mobilnät på Tele2-koncernen.

Om Post och Telestyrelsens 700MHz-auktion
Telenor och Tele2 köper 2×10 MHz i 700 MHz-bandet utan täckningskrav för 1442 miljoner kr (1 441 936 796 kr). Tillståndet gäller fram till 31 december år 2040.

Skandivaniens första 5G-pilot
Telenorkoncernen inledde i november den första 5G-piloten i Skandinavien. Testet påbörjades i orten Kongsberg i Norge och ger invånare möjligheten att prova på framtidens supersnabba mobilnät i vardagen. Målet är att bereda vägen för 5G- utvecklingen i Skandinavien. Pilotprojektet genomförs inledningsvis tillsammans med fem utvalda familjer som får tillgång till TV- och bredbandstjänster levererade via 5G i sina hem. Testet pågår till sommaren 2019 och fler användare kommer att inkluderas på vägen. Det är första gången en 5G-pilot genomförs med kunder och invånare i de skandinaviska länderna

Om Net4Mobility
2009 bildade Telenor Sverige och Tele2 det gemensamma bolaget Net4Mobility för att tillsammans bygga och drifta ett nationellt 2G- och 4G-nät. Tack vare samarbetet var bolagen först i Sverige med ett rikstäckande 4G-nät som idag täcker 90 procent av Sveriges yta och över 99,9 procent av Sveriges befolkning.