Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Jag vägrar låta mig hunsas av storföretaget Apple

Om du har en gammal mobil som tillverkats av Apple ska du minsann få lida, tycker Tim Cook.

För bara några dagar sedan gick Apple ut med information om att de bland annat kommer sluta ge support till användare av iPhone 5. Om du nu läser mellan raderna betyder det – att du måste nu köpa en ny mobil. Varför? Jo, för Apple helt enkelt tycker det och aktiemarknaden kräver det.

Ett smart sätt (enligt Apple) att flytta kunderna till nästa produktversion är helt enkelt att tvinga dem. Apple räknar kallt med att om du en gång köpt Apple så kommer du att vilja stanna kvar i deras famn. Därför vågar de utmana dig med att göra din mobil obsolet. För vem kommer orka klaga? Du vet som din mamma sa när du hotade med att flytta hemifrån – ja, gå du pojk så får du se hur långt tian räcker.

Många kunder orkar inte tänka på saken utan helt enkelt går på tricket. Iväg för att stå i kö och köpa en ny mobil i någon elbutik. Fint ska det vara med bättre kamera, lite större skärm och så klart snabbare. Men mobilen är bara snabbare tills att Apple tycker den ska vara det. Men vem orkar bry sig om det när du har en skinande ny mobil i handen och ruset känns så härligt för att du faktiskt unnade dig själv en pryl för 13.995 kronor.

Nu står jag här med min gamla trotjänare redo att uppdatera till nästa version av Apples mobila operativsystem samtidigt som jag får läsa att de slutat ge support till min mobil. Jag vågar helt enkelt inte uppdatera! Känner på mig att så fort jag gör det så kommer min mobil att få sämre batteritid och bli mycket segare. Självklart kommer Apple säga att så är det ju inte, men vi som har gamla mobiler vet att mobilen blir alltid segare med varje uppdatering och batteriet bara svagare.

Visst är det konstigt att desto modernare mobilerna blir desto kortare livslängd får de. Min Nokia höll väldigt länge och batteriet lika så, den bara fungerade helt enkelt. Sen vet vi att Nokia hade andra problem, men som vi säger i Finland – det sköna är inte likadant för alla.

Nu sitter jag här med min iPhone som bara är några år gammal. Enligt mig borde den likt min TV bara fungera, men Apple tycker att jag ska köpa en ny.  Tänker faktiskt vägra och se hur långt jag kan ta min iPhone tills att de tvingar mig med sina systemuppdateringar att pensionera min mobil. Efter det blir det nog en Android. Jag är trött på hunsas av Apples allt kortare produktcykler.

Hur känner du?

Timo Koskinen

Dagensanalys

Mina artiklar baseras på min egna åsikter och reflekterar inte alltid Dagensanalys.se. Jag svarar för mina egna åsikter i mina artiklar.

Jag gillar media, analys och att tycka om det som är rätt och fel. Det är viktigt att man vill tycka om saker, tycker jag. Maila gärna mig om du vill bolla tankar och idéer.

Jag har jobbat länge inom media som både köpare och säljare. Jag tycker annonser är bra och att adblockers är dåliga. Internet är framtiden och allt analogt kan packa ihop och lägga ned.

2 Kommentarer

Tja…. Tyvärr tänker nog alla tillverkare lika. Men en android kan du åtminstone roota och köra ren och fri från skräp som tillverkaren skickar dig…

Svara

Herrejösses. iPhone 5 kom den 12 september 2012. Kan du finna någon annan telefon som var ny då som du fortfarande kan få support på?

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>