Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Här är Copyrightdirektivet och så här drabbas du

Nyligen klubbade EU igenom ett Copyrightdirekt som innebär något positivt för skapare av media samtidigt som det slår hål på internets grundpelare – att dela information.

En del direktivet samlas under Artikel 11 som på stan kallas för ”länkskatten”. Det innebär att man måste ha avtal med medier för att kunna använda deras material när man delar. Som media kan man alltså få ersättning om delar av innehållet används av ett annat media. Enkla länkar som är de vanligaste på nätet inkluderas inte i länkskatten, utan alltså bara rika länkar. Om du är en vanlig användare som kopierar en URL till en kompis eller skriver en blogg och länkar till en annan artikel kommer du alltså inte att drabbas.

Den andra delen som heter Artikel 13 berör hur man använder upphovsrättsskyddat material via internetleverantörer som ger tillgång till information, som de lagrat, i praktiken ett uppladdningsfilter. Här måste den som lagrat informationen se till att upphovsrättskyddat material  skyddas genom att ’filtrera’ bort materialet till sina användare, om man inte har fått godkänt att visa materialet. Här har bland annat Wikipedia höjt rösten eftersom hela deras katalog och verksamhet får enorma problem att hantera detta.

Artikel 12a handlar om att bara den som faktiskt arrangerar ett sportevenemang har rätt att distribuera händelsen. Du som står på läktaren, sitter hemma i soffan eller kollar på din mobil har alltså inte rätt att återpublicera, eller distribuera innehållet. Med andra or ord blir det förbjudet att filma matchen när du står på läktaren. Hur detta ska kunna regleras i praktiken är i skrivande stund oklart.

Här är ännu en artikel som summerar läget (den här länken är okej enligt direktivet).

Mikael Karlsson

Redaktör & Digitalspecialist

Dagensanalys.se

Analys, Digitala Medier och Marknadsföring är tre områden som jag brinner för. Här på Dagensanalys.se kan jag förena dem till insikter som jag publicerar. Tveka inte att dela dina egna insikter med mig genom att skriva till vår redaktion.

2 Kommentarer

När börjar detta gälla?

Svara
Mikael Karlsson

Det finns inget exakt datum ännu. Alla väntar på att EU ska bestämma en sista gång.

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>