Keymetrics

Chefen för Nordicom: ”Nu ritas mediekartan om”

”Vi lever i en dramatisk tid. Förändringarna är så stora och omfattande och snabba att ett tu tre är kartan en helt annan. Det gäller inte bara Sverige – hela världsbilden är förändrad”. Jonas Ohlsson är säker i sin uppfattning. Han är föreståndare för Nordicom, ett kunskapscenter vid Göteborg universitet med fokus på mediekonsumtion och medieekonomi.

Forskning och utveckling inom mediekonsumtion och medieekonomi och utgivning av vetenskapliga skrifter är Nordicoms arbetsfält med anknytning uppåt till Nordiska ministerrådet.

Jonas Ohlsson är en av få svenskar som har allra bäst överblick över vad som skett och kan ske i medievärlden och han passar in Sverige, i internationella sammanhang. ”I Sverige har den digitala revolutionen hunnit längre än i många andra länder”, förklarar han. ”På relativt kort tid har Google tagit sig till en överlägsen marknadsledarställning med i storleksordningen 10 miljarder kronor i annonsomsättning. Alltså en fjärdedel av totalsiffran för hela Sverige.”

”I Sverige har lokala medier alltid spelat en huvudroll. När reklamen i digitala medier introducerade sina annonseringsmodeller slog de hårt just mot landsortstidningarnas eftertextannonser – platsannonser, fastigheter och nu senast begagnade bilar. Av de gamla obligatoriska annonserna finns snart bara dödsannonser kvar, resten är digitalt och papperstidningarna försöker vinna tillbaka annonsörerna med sina e-upplagor. Det går trögt, varken prissättning eller exklusivitet för betalande e-läsare har visat sig vara särskilt effektiva”, säger Jonas Ohlsson. ”Det är bara Aftonbladet och i viss mån Expressen som hittills har lyckats bygga upp en lönsam försäljning av digitala annonser,” fortsätter han.

Vad har då Google själva gjort som har satt sådan fart på framgångarna?

”Marknaden har kunnat konstatera hur Google snabbt byggde upp en stor, kunnig och resursrik säljorganisation. I samband med att Google satsade oerhört stort på ett efter svenska mått väldigt Europacenter i Luleå, blev Sverige något av en hemmaplan.

En annan viktig bidragande faktor var att Google gjorde det lätt att annonsera. Lätt att utforma annonser, lätt att förstå underlaget för prissättning av sitt digitala annonsutrymme och redovisning av klick och säljeffekter, ”konstaterar Jonas Ohlsson

”I och med att digitala marknadsundersökningar kom igång på allvar i Sverige, svalnade intresset för riksomfattande räckviddsundersökningar. Varje marknadsförande företag ville ha så mycket klar och tydlig information som möjligt om sina egna kunder och kundämnen. Det är just sådan kunskap som Googles mätmetoder kan leverera. Därmed rullar framgångståget ännu snabbare.”

””De etablerade tidningskoncernerna för ett tvåfrontskrig – för att behålla sina kvalitetsläsare i papperseditionen och samtidigt locka ungdomarna som är vana att utgå från mobilen i sin mediekonsumtion. Det är ingen lätt situation”, konstaterar Jonas Ohlsson.

”Det är som att föra en kamp utan fiende. Digital är inget fult ord längre. TU Media är inte längre ett organ med uppgift att försvara papperstidningen, utan medier i alla former.”

Alla medier mot reklamblockerarna

”En gemensam fiende är däremot reklamblockerarna. Varje annons är dyrbar – och här finns Google, Facebook och andra snabbväxande digitalmedier sida vid sida. Högkonjunkturen i Sverige spelar en stor roll, både genom att sätta fart på maktskiftet på mediemarknaden och genom att hjälpa dem som lider att överleva. I exempelvis Norge och Finland, där konjunkturen just nu är svagare, är situationen tuffare för de traditionella medierna,” avslutar Jonas Ohlsson”.

Vad kan man då vänta sig av framtiden på den svenska annonsmarknaden?

Jonas Ohlsson vill inte framträda som spåman. Intervjuaren får själv sammanfatta.

Google stod för hela annonsmarknadens tillväxt under 2017 och att ökningen ser ut att fortsätta. Googles sökmotorannonser lockar till sig mängder av nya annonsörer. Samtidigt har Facebook fått fart på sin annonstillförsel och där finns inget givet tak än så länge på hur många som gillar att plåta med mobilen och skriva av sig.

Av traditionella medier krävs hårt arbete och kreativ kompassföring för att hantera den nya kartan.

Fler artiklar i vår serie om Framtidens Journalistik:

”Kvalitetsjournalistik är vad morgondagens mediekonsumenter gärna betalar för”
Styrelseordförande i Sveriges Annonsörer: ”De måste vara relevanta och avvikande”

En av Sveriges mest erfarna medieforskare: ”Det är inte läsningen som dör ut, det är läsvanorna som förändras”
Vad kan hända nu – efter Bonniers köp av Dagens Media?
”För att trygga journalistikens överlevnad arbetar vi för att skapa rättvisa och lika skatteregler”
Google och Facebook på väg att krossa Sveriges tidningar

Artikeln är skriven av:

Olle F. Ringenson

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
När är vi redo att lämna över vår dator till molnet?