Keymetrics

Nya Chrome-plugin slår hårt mot tidningarnas betalväggar

Just när läsare börjat vänja sig vid betalväggar på tidningarnas digitala sajter kommer nya plugins som gör det möjligt att helt kringgå dessa och läsa vad du vill noterar mkse.com.

Varje tidning kräver dock sin egen ”paywall remover”, men för svenska tidningar såsom DI, DN, SvD och Aftonbladet finns redan flera olika lösningar.

Först försökte tidningarna tjäna pengar på annonser på sina sajter, men då installerade användarna adblockers för att slippa se reklamen. Då började man sätta upp betalväggar för att kunna läsa innehållet, men precis som för annonserna kommer nu vägar runt ”problemet”, något som riskerar att slå hårt mot tidningarnas intäkter.

Att driva en digital tidning är ingen vinstaffär och flera stora mediehus vittnar om röda siffror för sina digitala satsningar. Tidningar som New York Times och Washington Post gick då i bräschen och införde prenumerationslösningar, i vardagligt tal kallat betalväggar, för att försöka vända trenden och skapa svarta siffror i bokslutet. Det har hittills varit en lyckad strategi och antalet prenumerationer för digitala tidningar har stadigt ökat.

Samtidigt har det funnits en motrörelse som försökt komma åt och dela tidningsartiklar utan att behöva betala en prenumeration, och nu verkar det finnas stabila verktyg för att göra just det. Det har bara de senaste veckorna kommit flera nya plugins till webbläsaren Chrome, som just nu är Sveriges största webbläsare med närmare 57 % av marknaden för desktop och drygt 45 % på mobilmarknaden. Dessa plugins är specifikt riktade mot att gå runt betalväggarna eller helt enkelt hindra tidningarnas sidor från att upptäcka reklamblockerare.

Plugins är enkla att installera och redan idag finns bland annat DN Unlimited, DI++, DN Paywall Remover, Paywall remover och Aftonbladet Deblock som efter installation ger läsaren tillgång till samtliga artiklar utan inloggning eller att behöva betala. Dessutom finns stöd för att ta bort varningar för adblockers på såväl Aftonbladet som SvD, vilket gör det möjligt att surfa vidare med en reklamblockerare installerad. För den som är lite mer avancerade så kan man använda No Script för att blockera betalväggar som använder cookies och javascript.

Vad tidningarna ska hitta på härnäst är nu den stora frågan, men dessa nya plugins riskerar de återigen att se pengarna fladdra förbi utom räckhåll, då varken annonser eller prenumerationer lär ge dem några stabila inkomster längre. Det är i sanning en dyster framtid som går många tidningar till mötes, samtidigt som läsarna jublar. Frågan är hur länge det kommer gå att läsa kvalitetsjournalistik om ingen är villig att betala för det.

 1. Med tanke på allt prat om källkritik och misinformation, varför inte införa något slags betygssystem för kvalitativa journalister? Jag hade gärna betalat om jag visste att källan var trovärdig.
  Gratis affärsidé, varsågod 🙂

 2. Jag tror att väldigt många, kanske de flesta, vill betala för kvalitetsjournalistik. Problemet är att etablerade media inte erbjuder det, om man nöjer sig med någon enstaka tidning som man gjorde förr. Man måste läsa flera tidningar och sajter och bilda sig en egen uppfattning om det man läser är korrekt. Eftersom man rimligtvis inte har råd att prenumerera på mer än en eller två tidningar så blir det naturligt att hitta vägar runt betalväggarna för de enstaka artiklar man vill läsa i den stora mängden tillgängliga tidningar. Alternativet blir att inte läsa dem alls. Anders Frihamn har alldeles rätt och det kunde jag betala för.

 3. Om betalväggarna går att gå runt beror de på att är de felaktigt konstruerade!

  ”I flera fall är betalväggarna triviala att gå runt via olika tekniska grepp, som läsarläge, avstängd JavaScript, rensade cookies eller tjänster som Unvisit. Det finns dock undantag. Landsortspressens lösningar går generellt inte att gå runt, utan är korrekt implementerade, dvs kräver faktisk inloggning på serversidan. Även SvD har implementerat sin betalvägg korrekt numera.”

  https://cornucopia.cornubot.se/2017/05/ar-betalvaggarna-dodryckningar-for.html

 4. Dom kanske skulle ta och se över hur dom tar betalt också. För att på läsa artiklar på det sätt som tänkt, så måste man vara prenumerant på tidningen – en sån prenumeration brukar kosta 79-199 kr per månad. Det blir ju jäkligt dyrt, ifall man vill kunna läsa artiklar från fler tidningar. Klart fan man hittar såna här lösningar då!
  En lösning vore ju att man kunde betala t ex 5 kr för att läsa enstaka artiklar – vill man läsa många kan man istället köpa ett ”dagspaket” för 10-20 kr, som ger tillgång till alla artiklar en hel dag (som när man köper en av dom gamla papperstidningarna). För dom som läser tidningarna ofta, kan man istället ha prenumerationer per månad, som nu. Då skulle dom nog tjäna mer pengar totalt sett.
  Säkert skulle en del fuska till sig artiklarna gratis ändå. Men då skulle man ju iallafall kunna betala för sig, till en rimlig kostnad – även om man ”strö-läser” artiklar från många olika tidningar (jag kan ju knappast vara den enda som brukar göra det).
  Artiklar som man skippar att läsa för man inte vill teckna upp sig på en prenumeration, genererar ju inte heller några intäkter.

E-postadressen publiceras inte.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Box vill röra sig från att hantera filer till att hantera arbetsprocesser