Keymetrics

Ny mätmetod för influencers, men se upp med köpta siffror

Nu lanserar influencerplattformen Buzzoole tillsammans med undersökningsföretaget Nielsen en ny mätmetod för influencermarknadsföring. Den nya mätningen ska ge marknadsförare motsvarande information som övriga annonskampanjer. Samtidigt går Unilevers marknadschef ut och tar tydligare ställning mot köpta siffror bland influencers.

Att veta hur bra en kampanj gått när du använder dig av influencers kan vara oerhört svårt. Du kan så klart se till antal interaktioner med det inlägg där varumärket förekommer, och mäta eventuella ökningar i konvertering. Men det är mycket svårare att få en heltäckande bild med ärliga siffror som gör det möjligt att jämföra med andra annonskampanjer.

För att råda bot på detta har Buzzoole tillsammans med Nielsen tagit fram ett verktyg för att mäta bland annat sann räckvidd, engagemang samt varumärkesigenkänning, mätningar som görs för andra typer av kampanjer. Det hela startar med att Buzzoole, som är en plattform för just influencermarknadsföring, samlar in information såsom följarbas, inläggsfrekvens, samt engagemangsnivå kopplat till en enkät som avgör hur effektivt följarna tagit till sig informationen. Denna information går sedan in i Nielsens ad recall index som då kan räkna fram ROI av kampanjen.

För första gången går det alltså att få fram bra mätvärden för hur effektivt det är att använda sig av influencers, en uppskattning som tidigare skett på gissningar och en känsla av att det gått bra eller dåligt.

Samtidigt går Unilevers ofta citerade marknadschef Keith Weed ut och uppmanar annonsköpare att ta ansvar för sitt användande av influencers. Det var i samband med Cannes Lions som Weed meddelar att Unilever nu fokuserar på ökad transparens i relation till sina influencers, och förväntar sig att andra företag tar liknande ansvar. Han menar att marknaden blåsts upp av köpta siffror och vill att sociala medieplattformar tar fram tydligare riktlinjer för hur arbetet med influencers ska bli mer transparent. I huvudsak handlar det om tre punkter:

1. Transparens från Influencers – Unilever kommer inte längre att betala influencers som köpt sina siffror.
2. Transparens från varumärken – Unilever och deras varumärken kommer aldrig att köpa sina siffror
3. Transparens från plattformar – Unilever kommer att prioritera partners som aktivt arbetar för ökad transparens och ett förbättrat digitalt ekosystem.

Weed kommenterade även sitt anförande: ”På Unilever tror vi att influencers är en viktig väg för att nå konsumenter och växa som varumärken. Deras kraft kommer från en djup, autentisk och direkt kontakt med människor, men visa beteenden som att köpa följare kan lätt underminera dessa relationer.” och fortsätter ”Vi måste snabbt skrida till handling för att återbygga förtroendet innan det är borta för alltid”.

På Sveriges Annonsörer ser man nu en risk för ökad misstro mot influencers. Men förhoppningsvis kan kombinationen av bättre mätningar, tydligare ageranden mot bedrägliga beteenden och köpta följare samt en ökad kunskap och medvetenhet hos marknadsförare bidra till att influencermarknadsföring blir en tillförlitlig och uppstyrd annonskanal.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Emma Zimdahl kliver in i Henson