Keymetrics

Intryck från gårdagens IABs seminarium om onlinevideo

Härligt var det att se alla glada och solbrända branschkollegor samlade i Finlandshuset för att ta del av branschens expertis inom ett mycket hett ämne – video på nätet. Vissa kommer nu att hålla med mig samtidigt som andra kommer tycka att jag är lite ’jobbig’, för jag har några funderingar.

Först ut på scen var Charlotte Thur som alltid är lika proffsig. Hon har verkligen axlat rollen som ledare för IAB Sverige och försöker med alla medel driva branschen framåt – även i motvindar som GDPR, ad fraud och reklamblockerare.


Charlotte Thur på scen.

Anna Bager som jobbar för IAB i USA klev därefter upp på scen för att berätta om onlinevideo och att det minsann är en het kanal, även i USA. Video på nätet, i alla dess olika format, är poppis eftersom kanalen samlar en massa tittare och gör det möjligt för annonsörer att nå dem. Tyvärr gör hon tidigt i sin presentation ett klassiskt misstag – hon hänvisar till vad hennes barn gör på nätet. En första regel i alla presentationer när man är över 35 år, och ska prata om internet, är att aldrig hänvisa till vad sina egna barn gör där, för då är man ju redan ute. Anna berättade även om några initiativ som sker inom IAB i USA. Ingen aning om dessa initiativ kommer till Sverige men det vore klart intressant att höra mer om CFlight, Open AP och allt vad det nu hette.

Efter Anna klev tre mediarepresentanter upp på scen för att prata om vilken skillnad just deras tjänster gör på nätet. Representanterna kom från Youtube, Facebook och Twitch. Anders Svensson från Twitch fick börja med att berätta för publiken om vad tjänsten går ut på – du vet den där live-video-grejen som bara miljontals kids och unga vuxna hänger på typ hela dagarna när de spelar onlinespel. Malin Starck från Youtube pratade om relevans och att Youtube ska kännas relevant både som tittare av klipp och som konsument av reklam. Samtidigt som hon pratade om Youtubes ambitioner öppnade jag Youtube-appen, valde ett klipp och fick se ett unskippable reklamklipp från Systembolaget, trots att jag inte dricker alkohol. Youtube måste jobba vidare på vad de menar med ”relevans”, något som de nu pratat om i flera år och aldrig lyckats leverera. Youtube, och många andra onlinekanaler  börjar bli allt mer kass i att visa reklam. De tar efter linjär-tv och slänger in slumpmässigt utvalda unskippable reklamklipp både innan och mitt i videoklippen. Det är ett desperat skjutande med hagelbössa, trots all data som de samlar in om oss i utbyte mot lovad ”relevans”.
Henrik Sörensson som representerar Facebook passade på att göra en pitch om Instagram Stories. Enligt Henrik är Instagrams Stories en het och relevant annonskanal eftersom ”Facebook vet en himla massa om användarna”. Kändes lite ’too soon’ med tanke på skandalen med Cambridge Analytica.


En grupp tjejer från företaget Sea of Life representerade internetgenerationen.

Efter diskussionspanelen var det Peder Gunnarsson tur från Ungdomsbarometern att kliva upp på scen för att prata om vad Sveriges ungdomar tycker och tänker. Han presenterade en undersökning där Ungdomsbarometern kartlagt vilken typ av reklam ungdomar och även vuxna gillar. Att över hälften av alla ungdomar och var fjärde vuxen använder en reklamblockerare togs aldrig upp. Men vi fick lära oss att på Youtube står ungdomarna ut med att kunna hoppa över reklamklipp som visas i början (skippable ads) videoklippet. Sen går det bara utför med de andra annonsformaten som medier tvingar dem att titta på. Intressant var att Peder jämförde vad vuxna gillar och vad ungdomar gillar när det kommer till reklam. Man kan lugnt säga att båda målgrupper ogillar reklam. Han sa också att reklamen måste vara på tittarnas villkor. Och det stämmer, men om medierna skulle ha reklam på tittarens villkor så skulle det ju inte vara någon reklam, eftersom ingen vill ha den.

Tiden sprang iväg och jag blev tvungen att cykla hem. Tyvärr missade jag att lyssna på Magnus Anshelm från MMS som presenterade nya mätningar och Alexei Grinevski från PlayAd som berättade att onlinevideo är numera större än linjär-tv. Men ingen fara för det finns en inspelning av deras presentationer i slutet av artikeln.

Jag har med flit inte deltagit på seminarier som diskuterar trender och spaningar in i framtiden då jag ofta upplever att jag går hem utan att ha lärt mig något nytt. Min teori är att talarna med flit sänker ribban för de tror att publiken annars inte hänger med samtidigt som vi i publiken tröttnat på att höra samma presentationer om och om igen. ”Video är hett”, ”mina barn gör så här på nätet” och ”alla använder mobilen”. Undervärderar vi varandras kompetens och insikter?
Det är dags att våga höja ribban och ta ut svängarna lite mer, tycker jag.


Och visst är det kul att se alla kända ansikten. Fika, äta karameller och önska varandra en härlig sommar. Kram på er. 

Om du inte kunde vara med på seminariet utan läser nu den här sammanfattningen men vill gärna själv lyssna på talarna och ta del av innehållet så finns det en inspelning av hela eventet här nedan.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Hur bygger man en sjukvårdsorganisation som drivs av avancerad analys och AI?