Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Behandlar ni er personal som kontorsmaskiner

Motiverade medarbetare är nöjda medarbetare som levererar bra resultat, det känner alla ledare till. Men samtidigt flyttar man gärna runt personal som de vore kontorsmaskiner när man omorganiserar.

Tror chefen att man skall känna sig välkommen och sätta igång och göra sitt yttersta som vanligt, eller kan det möjligen vara så att motivationen sjunker drastiskt när man blir behandlad som en möbel och man får större lust att gå hem och göra mer viktiga saker.

Allt för ofta rör man runt och omorganiserar samt flyttar runt personalen som de vore döda kontorsmaskiner som man inte behöver prata med om hur de vill sitta när de skall utföra sitt arbete. Det finns en liten detalj som kallas personkemi som kontorsmaskiner inte har, men som människor har.

Man gillar att jobba med de personer som man tycker om helt enkelt och har man ett bra gäng brukar de oftast leverera på topp. Men detta gäller inte vid omorganisationer då bryter man gärna upp vinnande team och portionerar ut vassa personer med andra personer som de inte har något gemensamt med. Resultatet blir många gånger att motivationen sjunker till botten och resultaten följer med på resan.

Människor är inte kontorsmaskiner, motivation är den bästa drivkraften för bra resultat. Chefer bör fokusera på att skapa en bra arbetsplats där man trivs och får arbeta med stimulerande arbetsuppgifter, då kommer resultaten som en bonus.

Timo Koskinen

Dagensanalys

Mina artiklar baseras på min egna åsikter och reflekterar inte alltid Dagensanalys.se. Jag svarar för mina egna åsikter i mina artiklar.

Jag gillar media, analys och att tycka om det som är rätt och fel. Det är viktigt att man vill tycka om saker, tycker jag. Maila gärna mig om du vill bolla tankar och idéer.

Jag har jobbat länge inom media som både köpare och säljare. Jag tycker annonser är bra och att adblockers är dåliga. Internet är framtiden och allt analogt kan packa ihop och lägga ned.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>