Keymetrics

5 saker som kommer att ställa till det för Facebook och Mark Zuckerberg “I’ll have my team get back to you”

Om du har följt Mark Zuckerbergs vittnesmål inför kongressen i veckan, har du säker hört frasen “I’ll have my team get back to you” några gånger – det var svaret han använde mest under utfrågningarna.

Nu var vissa saker svåra för Mark Zuckerberg svara på när han satt och blev utfrågad – som exempelvis varför en specifik annons för en politisk kandidat i Michigan inte blev godkänd.

Men andra saker måste ”hans team” återkoppla till då det är svårt att ha svar på alla frågor vid ett kongressförhör och ha all information i huvudet.

Men hur Facebook faktist arbetar och hur de sparar data bakom kulisserna måste bli mer transparent i framtiden för undvika ett nytt ”cambridge analytica”.

– Facebook kommer att tvingas avslöja mycket mer av sina tidigare gömda sätt om hur man hanterar och sparar data än vad man är bekväma med idag.

Om man tittar på transkripten från förhören kan man räkna till minst 20 gånger där Zuckerberg lovade att återvända till representanter med mer information – “I’ll have my team get back to you”.

Här är de saker som kan ge Facebook mest huvudvärk i framtiden.

1. Data om icke-användare?
Kongressledamot Ben Lujan (Demokrat, New Mexico)

”Du har sagt att alla kontrollerar sina uppgifter, men ni samlar in data på personer som inte ens är Facebook-användare som aldrig har skrivit ett samtyckesavtal med er.”

Man har olika typer av skuggprofiler, där Facebook samlar in data på människor som inte ens har anmält sig till tjänsten, har alltid varit lite mystiskt och ingen vet hur mycket data Facebook samlar in från icke användare av tjänsten.

Det verkade som att det till och med var otydligt för Mark Zuckerberg själv hur mycket data de faktiskt samlar in och sparar. Han vittnade om att han inte kände detta, men erkände att företaget övervakade icke-användare för ”säkerhets ändamål”.

Mark Zuckerberg lovade att dela mer information om vilken data som samlas på personer som inte har registrerat sig i Facebook, samt en fullständig uppdelning av hur många datapunkter de har för dem som gör det.

I en relaterad förfrågan kommer Zuckerberg att ge detaljer om hur användarna spåras (på alla sina enheter) när de loggas ut från Facebook.

2. Bara spara data från opt-in, inte opt-out?
Kongressledamot Frank Pallone (Demokrat, New Jersey)

”Jag tycker ni borde ha detta i åtagande.”

Att skapa ny lagstiftning kommer att vara en svår process. Men en sak Facebook kan göra just nu? Är att göra allt i Facebook till en opt-in-modell, en som kräver att användarna godkänner när något skall vara offentligt, som det vanliga (och mest populära) alternativet just nu.

Mark Zuckerberg sa att han skulle återvända till kongressledamoten Frank Pallone om Facebook kan överväga att samla in mindre information om sina användare i framtiden.

3. Hur man hanterar censurfel?
Kongressledamot Steve Scalise (republikan, Louisiana)

”Finns det ett direktiv för att lägga en bias i [algoritmerna]? Och först, är du medveten om denna bias som många har tittat på och analyserat och sett?”

Lite förvånande är att Mark Zuckerberg innan dessa utfrågningar erkände att Facebook har gjort stora misstag med ambridge Analytica-affären, men ingen ansvarig har trots detta fått fått gå på grund av just detta stora misstag att dela data på ett otillbörligt sätt.

Representant Steve Scalise vill ta frågor om ansvarsskyldighet ett steg längre.

I de fall då Facebook har censurerat inlägg i nätverket på ett felaktigt sätt – det finns även fall där inlägg har lyfts fram för mycket på grund av hur algoritmerna är utformade – vilka represalier skall de inblandade få om de har drivit vissa saker för hårt i nätverket på ett otillbörligt sätt? Om någon skapade en algoritm som lyfter fram vissa politiska åsikter på ett felaktigt sätt, finns det någon form av straff för detta?

4. Särskilda regler för minderåriga?
Senator Ed Markey (Demokrat, Massachusetts)

”Vi lämnar alla barn till de mest rasande kommersiella rovdjuren som kommer att utnyttja dessa barn och vi inte har en lag om hur vi hanterar detta.”

På Facebook är användarnas åldersgräns 13 år, vilket inte räknar in företagets app Messenger for Kids (som inte skall samla in samma typ av data som Facebook:s huvudapp gör).

Men för dem som är mellan 13-18 år eller under 21, vad som händer i de unga åren där man bör skyddas av strängare regler, kommenterade senator Ed Markey.

Mark Zuckerberg sa att tanken ”förtjänar mycket diskussion”, men kanske inte en ny lag. Han lovade att få sitt team att ”arbeta med detta”.

5. Hur många ”like” och ”share” knappar finns det?
Kongressledamot Debbie Dingell (Demokrat, Michigan)

”Det spelar ingen roll om du har ett Facebook-konto. Via dessa verktyg kan Facebook samla information från oss alla. ”

Det verkar som överallt finns en knapp som ber dig att ”gilla” eller ”dela” saker på Facebook – det finns faktiskt en på Dagensanalys.se som du är inne på just nu.

En begäran om att åtminstone uppskatta hur många av Facebook-knappar som finns kan tyckas vara en abstrakt fråga.

Knappen ” like” eller ”share” gör det möjligt för Facebook att spåra användare på sidor som inte ingår i Facebook, vilket ger mer information till alla deras annonsörer.

Det är omöjligt att räkna hur många knappar som finns ute på webben med ”gilla” eller ”dela” plugin, men räkna med att det är flera hundratals miljoner – det är hundratals miljoner sidor där Facebook spårar dig för att samla data om användarna.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Twitter slår på annonser för alla – även kändisar