Keymetrics

300 000 unika besöker Receptfavoriter.se varje vecka

Receptfavoriter.se växer så det knakar. Här kan du läsa intervju med grundaren Henrik Mattsson om hur han har lyckats fånga många besökare.

Receptfavoriter.se är också nya på KIA-index där man väljer nu att visa upp sina siffror för omvärlden.

Hej Henrik, Receptfavoriter.se har vuxit starkt. Kan du berätta om vad som ligger bakom framgången?

Svårt att säga men Google och besökare verkar gilla välgjorda recept – provlagade med foto och att skriva med personliga tips och tricks. Sedan har jag satsat på användarvänlighet, jag har följt Googles rekommendationer med https, better ads-standard, ads.txt osv samt att ha en snabb sida och responsiv så mobil funkar bra. Idag står besökare via mobil för över 60 procent av trafiken.

Sverige är ett av de länder som producerar mest kokböcker, är vi lika sugna på recept på nätet tror du?

Jo det tror jag fast när vi Googlar recept så kollar vi nog runt på fler ställen för att kontrollera så vi inte gör fel – hur var det nu man lagade det och det receptet? Samt såklart få inspiration och tips innan vi väljer ett recept att laga eller utgå ifrån.

Vilka recept är det som man söker på mest?

Tittar man på Googles statistik för 2017 på mest sökta mat så hittar man följande:

– Chokladbollar
– Picklad rödlök
– Janssons frestelse
– Sushi
– Trattkantarell
– Lasagne
– Karl-Johansvamp
– Blått vin.
– Korvstroganoff
– Sous vide

Förutom klassiker som chokladbollar, Janssons, Lasagne och Korv Stroganoff så verkar 2017 varit svampens år med trattkantareller och Karl-Johan som ett populärt sökord. Kanske var det för att 2017 var ett så bra svampår. Trattkantareller och Karl-Johansvamp hade sin peak på hösten i mitten av september – inte heller förvånande då det är säsong för dessa.

– Chokladbollen peakade när det var Chokladbollens dag runt den 11 maj.
– Janssons frestelse var som väntat poppis under påsk, midsommar och jul.
– Att pickla sin egen rödlök verkar också nått den stora massan – det är ju både lätt och så gott. Picklad rödlök var som mest populärt under sommaren och man kan anta att det hade med grillsäsongen att göra.
– Sushi som verkar blivit lite av helgmys har hållt ett högt värde genomgående under hela året.
– Blått vin – någon som vet – är det vin med mycket autocyaner från Spanien? Var som mest sökt i somras. Kanske var många nyfikna på blått vin till grillfesten?
– Vardagsrätten lasagne har hållit sig rätt jämnt populärt under hela året.
– Korvstroganoff var upp på vår och höst – på sommaren är inte så många sugna på Stroganoff.
– Sist på den svenska tio-i-topp listan ligger ”Sous vide”. Det är franska för ”i vakuum” och är en populär teknik att laga mat där man vakumförpackar maten i plast och sedan tillagar på låg värme i vattenbad. Då kan man ex. kontrollera temperaturen exakt och få en mycket mör och saftig bit filé. Kanske mest vanligt på restaurang men nu verkar gemene man ha fått upp ögonen för detta också.

Sökningarna efter sous vide var som populärast i början på året och nu i slutet innan jul – antar att det är många som önskar sig det i julklapp.

2016 dominerade vegetarisk mat, halloumistroganoff och rabarberkladdkaka bland annat.

Vad gäller trafiken på Receptfavoriter så kan man i korthet säga att det beror på säsong, veckodag, tv-program, ledigheter och trender utomlands. Jag har 4300 olika recept med stor bredd så jag kan se när vissa recept blir poppis.

Ett exempel från min sida var i höstas när det var höstlov – då gick stuvade makaroner och falukorv upp i topp. Sedan kom jul med alla julrecept och nyår med oxfilé, hummer och skagenröra. Nu har det varit semlor och Bechamelsås och lasagne är poppis samt ärtsoppa varje torsdag.

Läs mer om mat och sök här

Vilka är dina personliga favorit?

Allt jag slipper laga själv – skämt och sido så är jag allätare och rätt nöjd så länge man inte förstör mat och ex. överkokar spagetti eller bränner sönder det på grillen.

Kan du lista fem heta tips som man kan laga till snabbt och enkelt?

1. Halloumi stroganoff 

2. Snabb fisk i ugn

3. Kotletter i ugn

4. Fem snabba grytor

5. Snabbt fiberbröd

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
SEO för alla del 2
Snabbkurs i SEO för dig som vill ranka högt på Google – del 2