Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

2018 blir det enklare för företag att kommunicera med video

Vi passade på att fråga digitala specialisten Jerry Silfwer – Spindoktor i sociala medier – om vad han tror om online-video 2018.

Jerry du satsar på ett nytt bolag som skall hjälpa företag med deras online-video, vilken roll kommer video spela i företagens digitala kommunikation?

Jag tror att viljan att kommunicera mer med rörlig bild redan finns. Och jag tror att den viljan har funnits rätt länge och därför inte är något nytt inför 2018. Däremot tror jag att 2018 är året då det blir enklare för varumärken att faktiskt köpa video.

Tidigare har det i regel funnits tre vägar att välja. Antingen har varumärken tagit hjälp av filmproducenter som är oerhört duktiga på dramatisk storytelling. De är ofta skolade i tv-världen och deras produktioner följer den klassiska berättardramaturgin. Problemet här är att produktionerna blir för stora och för dyra för att fungera i sociala medier eller på snabba landningssidor.

Ett andra alternativ har varit att gå till reklambyråerna som med sin styrka inom tv-reklam är duktiga på kommersiell storytelling efter modellen benefit-benefit-benefit-payoff. Men även om hårdsälj har sin plats i sociala kanaler, så får varumärken ofta betala för reklambyråns arbete, en underleverantörs produktionsarbete – och det som byrån ofta tar emellan. Också här blir det svårt att publicera video i större volymer när bara en bråkdel av budgeten faktiskt går in i själva producerandet.

En tredje väg är att varumärken med hjälp av frilansare producerar video själva för att hålla kostnaderna nere och för att kunna matcha den volym av video som krävs för framgång i digitala kanaler. Men många företag som satsar på denna typ av redaktionell storytelling upptäcker att rörlig bild är ett krävande format med en kräsen publik. Det blir ofta så kallad apelsin-tv (”Titta, här ser du en apelsin!” istället för att bara visa apelsinen).

Under 2018 tror jag vi får se ett flertal byråer kliva in på denna mer eller mindre orörda ”mittemellan-marknad” med fokus på att producera rörligt innehåll direkt anpassat för sociala medier.

Det etablerade vloggvärlden har redan visat att det faktiskt går att berätta engagerande stories med imponerande produktionskvalitet – där snabbhet, mobilitet och spontan kreativitet är centrala delar av framgångsreceptet.

Läs även vad 5 andra digitala specialister tror om framtiden – 6 Digitala specialister ger sina hetaste tips för 2018

Digital Media Strategist

Dagensanalys.se

Head of marketing and sales at Dagensanalys.se

I'm a solution finder, in one short sentence, a little bit longer version is listed below...

I strive to be the best digital media specialist in Sweden who delivers good solutions to improve the business, based on a well thought out analysis.

I have great track record in the market research field, and a few years in the ad-production business. Lately I have specialized in media analyses. I have worked with ad-spend statistics and forecasts for Sweden and Norway for two years. I analyze the development of the newspaper edition for the biggest Nordic business newspaper.

I have a small personal consultant firm specialized on sales training, public relations, econometric analyses, business development and procurement.

If you have any questions, don’t hesitate to contact me…

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>