Keymetrics

10 saker där Blockchain-tekniken kommer att förändra internet

Många människor tror att blockchain bara handlar om cryptovalutor, men det finns mycket många fler användningsområden för tekniken än bara ett digitalt betalningsalternativ.

Våra banktransaktioner, våra inköp, vår kommunikation allt görs online idag och allt vi gör online sparas någonstans. Allt som händer på Internet registreras och sparas på något sätt och alla företag har en agenda för vad de skall göra med den insamlade datan.

Blockchain kan demokratisera internet och lämna över makten till användarna istället för att de digitala drakarna skall använda din data.

”Blockchain-tekniken samlar in data i krypterade block som inte kan ändras, man samlar data över ett globalt nätverk av olika databitar eller distribuerade datorer som samlats ihop i en kedja.”

Om Blockchain-tekniken

Företag som BehaviorExchange använder redan blockchain tech för att revolutionera hur vi använder internet. Blockchain är en distribuerad databas som upprätthåller en gemensam lista över olika poster. Dessa poster är kända som block.

Den krypterade koden innehåller varje detalj i blocket som kom innan det slutfördes med den tidsstämplade transaktionen. En kedja av dessa block skapar en blockchain med olika datapunkter som distribueras som en. Tekniken kan användas för många andra saker än bara valutor.

Här är 10 användningsområden för blockchain-teknik

1. Decentraliserat Internet. Programmerare arbetar för närvarande med decentraliserade internetplattformar för att distribuera alla möjliga funktioner på internet där alla kan vara med och bygga funktionerna för användarna där inget stort företag äger informationen.

2. Smarta kontrakt. Smarta kontrakt kan byggas på toppen av en de decentraliserade applikationerna. Dessa program kan ha funktioner som är mer sofistikerade och kan minska behovet av standardiserade juridiska kontrakt.

3. Decentraliserade marknader. En utmaning med kryptokurvor som Bitcoin är behovet av att handla på centraliserade börser som kan stängas av eller som kan hackas. Decentraliserade marknader tillåter handel utan att man skall behöva lita på en tredje part.

4. Distribuerad Cloud Storage. Distribuerat molnlagring undviker behovet av att ska en tilltro till stora centraliserade företag där personuppgifter är sårbara och prissättningen kan eskalera för att täcka det växande antalet dataservrar.

5. Decentraliserade sociala nätverk. Sociala nätverkssajter är centraliserade och är benägna att censurera information. Decentraliserade sociala medieplattformar kommer att konkurrera med de etablerade spelarna som har blivit kommersiella och inte längre fokuserar på användarna.

6. Krypterade meddelanden. Meddelanden mellan dina nära och kära kan utnyttja blockchain-teknik för att kryptera meddelanden och lagra data på ett effektivt sätt mellan många olika datorer där de endast kan nås med en privat nyckel.

7. Bevis på ägarskap. Föremål som köpts kan spåras på blockchain för att visa bevis på vem som faktiskt äger den och förhindra försäljning av stulna varor, i förlängningen kan det minska brottsligheten.

8. Autentiserad röstning. Medan digital röstning kan vara mottaglig för manipulering kan blockchain-teknik se till att det verifieras och låta någon granska blockchain-kedjasn för att bekräfta att rösterna är tidsstämplade och legitima.

9. Börsen. På traditionell börsen finns det normalt en fördröjning på 2-3 dagar för avveckling av aktier och obligationer. Handelslager i blockchain är mer kostnadseffektivt och ger omedelbar avveckling av data.

10. Fastigheter. Fastighetstransaktioner och historiskt värde kan byggas på blockchain som ger insyn och minskar tid och kostnad i samband med olika fastighetsaffärer.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Enkel guide till digital marknadsföring