Keymetrics

2018:års Viktigaste Digitala Trender

Vi har frågat vår digitala specialist Jerry Silfwer om vad som är de hetaste digitala trenderna 2018. Här kan du läsa hans viktiga iakttagelser från året som varit och prognoserna inför nästa år.

Dags att titta i kristallkulan! Jag vill lyfta fram dessa digitala trender för oss kommunikatörer och marknadsförare under 2018.

Framtiden är av naturen oviss.

Ändå är det förstås spännande att titta efter tecken i tiden och försöka göra begåvade prognoser om vad framtiden har att överraska oss med.

Naturligtvis är det enklare att extrapolera på redan befintliga strömningar. Att förutspå helt nya händelser är förstås svårare.
Det vanliga misstaget är att hemfalla åt teknikoptimism. Att tro att förändringar i våra beteenden ska hålla jämna steg med teknikutvecklingen. Jag har gjort mitt bästa att formulera en trendspaning för 2018 — och inte för 2025.

Under 2018, håll utkik efter följande digitala trender:

1. Ekomarknadsföring

Den osynliga digitala sfären runt ett varumärke är en komplex väv av webbsidor, appar, pixlar, annonser, personuppgifter, och sociala medier. Det blir allt tydligare att om en enda liten nod i detta nätverk inte håller måttet, då sprider sig detta problem till hela ekosystemet.

Starkt kritiska recensioner i AppStore kan till exempel halvera konverteringsgraden på sajten. Under 2018 blir det tydligt att det digitala varumärket är ett ekosystem där olika delar av systemet påverkar de andra.
Detta ställer höga krav på marknads- och kommunikationschefer som förmår att tänka holistiskt — och som har mandat att kontinuerligt utveckla varumärkets hela digitala ekosystem.

Tidigare räckte det med att chefen förstod betydelsen av det digitala varumärket, ofta med stöd av underställda specialister, men i år blir det tydligt att ledare inom marknadsföring och kommunikation behöver ha ett eget digitalt kunnande.

2. Digitala kundklubbar

Groupon var en tidig falskstartare som de flesta av oss har glömt bort vid det här laget. Men att bygga egna varumärkespubliker i syfte att sälja deras uppmärksamhet, engagemang och köpvilja är en spännande affär 2018.
Men där Groupon förmedlade rabatterade tjänster, så kommer säljande företag och organisationer behöva vara beredda på att mer eller mindre ge bort sina tjänster och produkter via dessa digitala kundklubbar.

Detta beror på att det har blivit så värdefullt att attrahera de early adopters som i första hand kommer att engagera sig i dessa kundklubbar. Att ge bort sina tjänster och produkter i utbyte mot recenserande gratiskunder blir en spännande utveckling under 2018.

3. Elitvloggare

Den advent som vloggarna har sett påminner i många delar om de uppgångar vi såg oss bloggarna och senare även hos Instagrammarna.

Vi ser hur de som kan skapa underhållningsvärde blir de första att vinna stora publiker, tätt följda av de som delar kunskap och inspiration inom tydligt avgränsade nischer.

Men vloggarna skiljer sig i väsentliga delar från de digitala grupper av influencers vi sett växa fram hittills. Detta beror till stor del på de enorma trösklar de behöver övervinna och bemästra för att tilltala den kräsna videopubliken.
Det är sant att innehåll slår produktionskvalitet alla dagar i veckan, men tekniken har gjort det möjligt för fler att producera rörligt innehåll av extremt hög kvalitet. Därför kommer vi få se ett ökande gap mellan de som lyckas nå ut med rörligt bild och de som bara försöker.

4. Djupt innehåll

Det händer emellanåt att ett digitalt innehåll får ett viralt genomslag. Men under 2018 kommer innehållstrenden att skifta emot att skapa djupare innehåll där inslag av rörlig kommunikation blir en hygienfaktor.

Djupt innehåll är innehåll som hela tiden leder vidare till mer specialiserat och ännu värdefullare innehåll. Till exempel:
En bloggpost som delas i sociala medier leder vidare till en relaterad leadmagnet (en så kallad content upgrade) som i sin tur leder vidare till en automatiserad slinga av utskick via epost med en videokurs som fördjupar innehållet i den ursprungliga bloggposten. Och så vidare.

Detta blir viktigt 2018 eftersom varumärken på webben inte kommer att ha råd att släppa taget om ett visat intresse.

5. Kryptomani

Det kommer under 2018 att bli action kring Bitcoin på det ena eller andra sättet.

Utöver kryptovalutornas direkta och indirekta påverkan på våra finansiella system, så ger Bitcoin världen ett litet smakprov av den disruptiva kraften hos blockchain-tekniken, en kraft som får den nu gamla p2p-tekniken att blekna.

Under 2018 kan vi förvänta oss en hel del buzz kring kryptoteknologi. Och vi kan även förvänta oss en hel del högljudda oliktyckare som siar om teknikens framtid!

6. Maskininlärda kundupplevelser

Under 2016-2017 talade tillverkarna av marknadsföringsmjukvaror flitigt om ”den digitala upplevelsen”. Men i praktiken har få varumärken haft vare sig tid eller resurser att individualisera den digitala upplevelsen för flera olika publiker.

Här är både tiden och tekniken mogen för att implementera maskininlärning i syfte att anpassa den digitala kundupplevelsen utifrån individuella beteenden.

Det kommer självklart att också fortsättningsvis talas om artificiell intelligens och smarta prylar, men det är när maskinerna börjar tolka våra beteenden för att ge oss skräddarsydda digitala kundupplevser som internet of me kan bli verklighet.
Under 2018 kan vi förvänta oss att höra en hel del om ”maskininlärning” från de stora mjukvarutillverkarna.

7. Preferensannonsering

Annonsering på internet har länge skett i syfte att sälja produkter och tjänster. Men under 2018 kommer betydligt större del av annonskakan läggas på att annonser som syftar till att samla in data (för att bygga retargeting-målgrupper) — preferensannonsering.

8. Digitala företagsvärldar

Många framgångsrika kommunikationskampanjer har syftat till att skapa storyscapes kring varumärket där påhittade karaktärer kopplas till varumärket. Dessa fiktiva världar har i huvudsak förmedlats via tv-reklam och fysiska annonskampanjer, men 2018 tar dessa världar och karaktärer ordentliga kliv ut också på den digitala arenan.

9. Digital prepping

Trots starka konjunkturer och tekniska landvinningar kommer fler och fler att börja förhålla sig praktiskt till våra liv på nätet. Vad händer när T.S.H.T.F. (”the shit hits the fan”)?

Allt fler mainstream-publiker kommer att börja ställa frågor kring backup-lösningar, att söka möjligheter att skydda sin personliga identitet och integritet, att säkra vad som händer med de egna sociala profilerna vid en plötslig bortgång och efterfråga lösningar för att kunna ha kritiska delar av webben cachade ifall internet går ner.

Internet har blivit en så central del av våra liv att fler kommer att vidta försiktighetsåtgärder.

10. Flexicorp

Många early adopters har länge experimenterat med en livsstil som digitala nomader. Att arbeta som frilans och på distans har blivit ett trendigt livsstilsval.

Många organisationer har identifierat behovet av en flexibel arbetsstyrka för att kunna motsvara de snabbt skiftande förutsättningarna på många marknader. Det är sannolikt att frilanstrenden kommer att hålla i sig, något som även gäller gig-ekonomin med ett starkt fokus på inhyrd bemanning.

Men 2018 är tiden mogen för företagen att anamma denna välbehövliga flexibilitet som ett tydligare argument i organisationens employer branding.

Internetföretaget Automattic (som bland annat ligger bakom WordPress som används av nära en fjärdedel av alla sajter i världen) har till exempel inga fysiska kontor. Såväl all rekrytering som all internkommunikation sker via digitala plattformar och företaget är bokstavligen utspritt över hela världen.

Långt ifrån alla företag och organisationer kan ta steget fullt ut och bli 100% virtuella, men många kan erbjuda långt mer flexibla arbetsförhållanden.

11. De skeppsbrutna

Jakten på digitala talanger kommer att fortsätta — och intensifieras. Generalister kommer det sannolikt inte att råda brist på, men det ökande behovet av digital specialist-kompetens kommer att ställa till allvarliga problem för företag och organisationer som ligger långt efter.

Detta beror på att kunniga digitala specialister inte gärna kommer att vilja arbeta för varumärken som ligger alldeles för långt efter. Detta skapar ett sorts limbo för många företag och organisationer; även om viljan och resurserna finns, så lyckas de inte attrahera den kompetens de behöver.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Svenska Brand Metrics är nu en internationell spelare i publicisternas kamp om annonspengar