Keymetrics

Se upp med vad du skriver på Google Docs – risken finns att du inte kommer åt dina dokument

Det visar sig att även dina privata dokument kan censureras online så att du inte kommer åt dem. Användare har rapporterat att de har blivit utlåsta från helt ofarliga Google Dokument på grund av ”olämpligt innehåll”.
Googles förbjuder allvarliga hot, våldsamt innehåll, hattal, trakasserier, spridande av konfidentiell information, pornografi och allt som är olagligt, även utnyttjande av barn och upphovsrättsligt innehåll är förbjudet på Google.
Flera användare har upptäckt att deras dokument har blivit låsta de senaste dagarna, trots att det inte innehöll förbjudet material. National Geographic reporter Rachael Bale, var låst från ett utkast till en historia om viltbrott, hon hävdar att inget i hennes dokument kränkte Google. ”Det handlar om laglig men etiskt tvivelaktig verksamhet”, tweetade hon.

En talesman från Google hävdar att det var ett fel, de har löst problemet.

”I morse gjorde vi en kodtryckning som felaktigt flaggade en liten procentandel av Google docs som missbruk, vilket orsakade att dessa dokument automatiskt blockerades”, kommenterade de till Mashable. ”En fix är på plats och alla användare ska nu ha tillgång till sina dokument igen.”
Google la även till, ”Vi ber om ursäkt för avbrott och kommer att sätta processer på plats för att förhindra att det händer igen.”

Incidenten väcker ändå viktiga frågor om kontrollen som du har över dina Google Docs och det som du har skrivit. Möjligheten att förlora åtkomst till ett viktigt dokument eftersom det ännu inte har redigerat eller du har inte hunnit ta bort vissa referenser, andra källor eller känsligt material. Detta kan ha stora konsekvenser för åtkomsten av ditt Google Docs.
För många som arbetar inom media och kommunikation, fungerar Google Docs som ett redigeringsverktyg där flera och redaktörer kan samarbeta kring en text. Det är naturligtvis nödvändigt och viktigt för författare att behålla äganderätten till dokument som är tidiga versioner av sin slutprodukt – oavsett hur utkastet ser ut – för att sedan ha ett färdigt utkast för publicering.
Ingen borde skriva hat- eller dödshot i deras Google-dokument.
Men om Googles system det inte är korrekt eller om någon på Google som jobbar med blockering anser att vissa saker inte är lämpligt finns risken att du helt plötsligt inte kommer åt dina dokument, eller ännu värre om någon kodare gör ett fel och det inte finns något alls som är inkorrekt och man ändå blir blockerad. Det finns stora risker med Google Docs helt enkelt.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Stora förändringar i svenskarnas shoppingvanor på nätet