Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Världens första tågresa betald med chipimplantat

Idag genomfördes världens första tågresa som betalades med chipimplantat. Det hela anordnades av SJ tillsammans med Biohax International.

> Här kan du se hur det gick till när Mattias fick sitt chip i handen

Ett 20-tal personer, såväl press som personer med olika intressen i biohacking och chipimplantat, deltog i resan som gick från Stockholm till Uppsala och tillbaka. Biljetterna kopplades till våra SJ-prio nummer, som tidigare kopplats till våra chip, och lästes sedan av på tåget.

Jag önskar att jag kunde skriva att det hela gick helt utan problem, men som med all ny teknik så fanns det barnsjukdomar. I det här fallet handlade det om att läsa av biljetten i chipet. Den app som SJ utvecklat kunde visserligen läsa chipet, däremot kunde den inte sortera mellan de olika delar av information som chipet innehöll. Det ledde till att den hellre öppnade resenärens kopplade LinkedIn-konto än läste av biljetten. Lösningen blev att vi fick rensa våra chip och bara lägga in SJ-prionumret, men när väl det var gjort så gick det bra.

Ett ytterligare bekymmer låg i att hitta var i telefonen NFC-läsaren satt. Resenärerna hade god koll på var deras implantat satt, men då avläsningen sker på mycket nära håll, och det inte finns någon standard för var i telefonen NFC-läsaren sitter, blev det en hel del runtflyttande med telefonerna innan chipen kunde läsas.

De utmaningar som uppstod sätter även fokus på två viktiga saker vad gäller den praktiska användningen av chip. Dels behöver det utvecklas tydligare standarder för var i olika typer av enheter som NFC-läsaren sitter. Vissa mobiltillverkare har markerat ut det med en liten NFC-ikon, men långt ifrån alla. Dels kommer det behövas en hel del justerande av olika appar och läsare för att de ska fungera tillsammans i takt när antalet olika funktioner som chipet förväntas klara av ökar. Redan idag går det att koppla SJ-prio, SATS-medlemskap samt dörrpassager och kopiatoranvändning, kopplingar till SAS Eurobonus är även under utveckling och vissa tidiga betatester har gjorts. Även kopplingar till sociala medier och hemsidor samt nödtelefonnummer är vanliga saker att lägga till, och det lär bli allt fler saker som chipen används till.

Alla kom i vilket fall med både tur och retur, och SJ kan nu stoltsera med att som första resebolag i världen ha möjligheten att låta människor resa med praktiskt taget inget annat än sitt chipimplantat. Frågan är vilket företag som är nästa att haka på implantattrenden.

 Gillar du det vi skriver? Klicka här för att ge oss ditt stöd

Skribent - personal och organisationsexpert

Dagensanalys

Mattias är psykolog som brinner för emotionell intelligens och personlig utveckling. Han arbetar till vardags med utveckling av ledare och medarbetare samt att se till att organisationer har rätt person på rätt plats.

4 Kommentarer

Jag har sett TV nyheter 21 maj och hörde om möjlighet att resa med chip i hand. Jag är röntgenläkare som granskar även MR undersökningar och kom ihåg enstaka frågor – personer med chip får gå i MR-rum? Kan man undersöka personer med chip? Eller om chip är ”MR-vänlig”, chips minne raderats ad magnetfält?
med vänliga hälsningar, en röntgenläkare från Värmland, Csaba Weninger

Svara

Hej Csaba!
Det var en mycket spännande fråga. Jag vet faktiskt inte om dessa chip är MR-vänliga. Men jag ska ställa frågan till de som vet mer om hur chippen är uppbyggda.

Tack för att du läser dagensanalys.se
/Mattias

Svara

Toppen! Tack så mycket Gustav!

/Mattias

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>