Keymetrics

Allt mer pengar läggs på programmatisk annonsering

Trots kritik mot systemet med programmatic och automatiska annonsköp så beräknas närmare 80 procent av årets displayannonseringen i USA köpas via programmatisk annonsering.
Den senaste tiden har de automatiska annonsköpen uppdagats ge annonsörerna för lite kontroll över sina annonser. Resultaten har bland annat varit att annonser syns i olämpliga sammanhang, att användarna upplever en dissonans mellan sammanhanget de befinner sig i och den reklam som visas, samt svårigheter kring transparens och bedrägliga transaktioner.
Men ändå fortsätter de automatiska lösningarna att vinna mark, och det är framför allt de mindre, privata aktörerna som nu tar större delar av kakan. Genom att ha en närmare kontakt mellan köpare och säljare upplever köparna att de får större insyn och kontroll. Dessutom har lösningarna förbättrats och det finns idag större möjligheter att styra sammanhangen kring var annonser syns.
Även på mobilsidan är programmatiska lösningar vanliga. Närmare 80 % av annonserna för mobila enheter hanteras automatiskt, och förväntas öka till 85 % inom två år. Liknande siffror spås även för vanliga displayannonser.
Nativeannonsering hanteras fortfarande framför allt genom klassisk försäljning, sannolikt eftersom den typen av annonsering jobbar mer med sammanhanget där annonsen syns. Men i takt med att teknik och försäljningskanaler utvecklas kommer sannolikt även nativeannonsering att bli mer automatiserad.
Att marknadsförare och annonsköpare trots de stora utmaningarna kring de automatiska köpen fortsätter att vända sig dit måste indikera att det är mer värt att få ut annonser i fel sammanhang än att få ut dem för sent eller inte alls. Hjulen snurrar allt snabbare i marknadsföringsvärlden, och det häller att hänga med. Dessutom räknar nog många företag med att konsumenterna har kort minne vad gäller misstag, och det går alltid att rätta till ett skadat förtroende i nästa kampanj.
Men frågan är om det är så enkelt, eller om konsumenter kommer bli allt mer kräsna med vilka annonser som anses vara bra. Sedan återstår så klart frågan om hur långt minne de har. Hur länge kommer Pepsi och YouTube behöva lida för sina misstag, eller har du kanske redan glömt bort vad som hände?

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Nielsen
Nielsen delas upp i två bolag