Keymetrics

Uppkopplat kaffe – en smal sak för sakernas internet

Sakernas internet. Internet of Things. IoT. Uppkopplade prylar. Smarta saker. Kärt barn har många namn. Men vad är det egentligen och varför är det så viktigt att känna till? Här är några (men långt ifrån alla) svar.
I grunden är sakernas internet ganska enkelt: vi kopplar upp saker till internet, låter dem prata med oss, med olika program eller med varandra. Ett klassiskt exempel – ditt smarta kylskåp kan berätta för dig att smöret är slut och att äggen har passerat sitt bäst-före-datum. Det är inte på något sätt framtidsvisioner eller science fiction – det är verklighet – här och nu. Vi har uppkopplade trafikljus och lastbilar, drönare i gruvor, medicinteknik, hus, spel och underhållning, talande enheter som tänder och släcker ljuset hemma eller sätter på TV:n och jordbruk där bönder kan övervaka både grödor och sin boskap för att till exempel spåra om något djur blir sjukt. Allting som kan skicka data över Internet är IoT, det vill säga det mesta nuförtiden.
Vi tar ett exempel ur verkliga världen. Ett hus. Här kan IoT användas för att spara energi eller producera information för att underhålla huset innan det händer något, som till exempel en vattenskada eller brand. På ett löpande band i en fabrik kan sensorer hjälpa till med att öka effektiviteten och i en butik kan IoT förbättra kundupplevelsen. Och på sjukhus, inom äldrevården och andra vårdgivare kan information från olika medicinska verktyg användas för att rädda liv och förebygga sjukdom.
Vartefter allt kopplas upp mot nätet förändrar IoT också sätten som företag gör affärer på. Genom att använda IoT-data kan företag plocka fram värdefull information som banar vägen för innovativa och helt nya affärsmodeller, ofta baserade på ökad effektivitet och resursbesparingar.
Exemplen är oändliga. IoT är här för att stanna och sipprar in i de flesta företag, precis som datorer och webben redan har gjort. På grund av effektivitetsvinsterna är affärsnyttan stor. Men kanske är det lite obehagligt och dystopiskt att tänka på hur din chef snart kan skaffa sig information om hur mycket tid du lägger ner på att fixa kaffe åt kollegorna.
Å andra sidan kanske smart kaffe kan vara jättepraktiskt just när du är som störst behov av en kopp.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Lista: Sveriges hetaste digitala analytiker 2017