Keymetrics

Få önskejobbet utan en jobbansökan

Alla vet vad man måste göra för att få ett jobb. Vi är så vana vid den inarbetade metoden att vi inte ens ifrågasätter det längre. Men – det finns faktiskt roligare och enklare sätt att skaffa sig jobbet du alltid velat ha, utan att gå igenom alla trötta och tidskrävande steg i rekryteringsprocessen!
Så här brukar det gå till:

  1. Du bestämmer dig för att byta jobb (eller söka jobb för att du just nu inte har något).
  2. Du läser alla platsannonser du kan hitta på nätet.
  3. Du sparar de jobb som du vill söka.
  4. Du fyller i ett ansökningsformulär på webben.
  5. Du listar dina tidigare arbetsgivare, klickar i de checkboxar som stämmer med det du kan, vilken utbildning du har och kanske skriver en kort introduktion om dig själv i ett “personligt” brev som du tycker beskriver dig rättvist (med några få justeringar uppåt)l
  6. Sen laddar du upp CV:n och klickar på Skicka.

Sen är det bara att vänta. Det är lite som att spela black jack – antingen får du svar, eller inte.
Det här är gammalt. Automatiserade, opersonliga och sökordsbaserade rekryteringssystem passar kanske en oengagerad arbetsgivare eller rekryteringsfirma för att det är enkelt, men i verkligheten funkar de dåligt – både för dig och den som vill anställa – det är konstigt att någon får ett jobb överhuvudtaget. En arbetsgivare är ju inte så strukturerad som vi inbillar oss att de är – din långa ansökan hamnar ju förr eller senare (om du har tur) i knät på en människa, kanske en HR-person som förmodligen tycker det är en tidskrävande övning att läsa igenom allt som sprutar ut på andra sidan webbformuläret.
Okej, så vad kan man göra då? Det finns några sätt som gör proceduren både enklare, mer framgångsrik och lite roligare!
Använd ditt nätverk på LinkedIn – det här är vad inspirerande Laura Berman Fortgang berättar i en TEDx föreläsning

Använd sociala medier (Facebook, Twitter, Youtube och Instagram funkar bra!).
Jenny Lundgren anordnade en tävling i sociala medier för arbetsgivare –  där hon själv var priset!

Sök jobb hos digitalt utvecklade företag som tänkt ur ett användarperspektiv istället för inifrån och ut. I Sverige finns det flera jobbsökarsajter som anpassat sig till hur vi verkligen använder nätet, till exempel Selfiejobs, Uptrail och Teamtailor.
Happy job hunting!
PS: hör av dig till oss om du fått jobb med våra tips så gör vi en kort filmad intervju med dig (som du kan använda nästa gång du söker jobb!)

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Proof Analytics öppnar kontor i Indien