Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Patenttrollen slog till hårt under förra året

Att söka patent är ett sätt att skydda en innovation som man faktiskt utvecklat och lanserat på marknaden. Ett annat sätt att använda patent på är för att blocka konkurrenter.

På marknaden finns det idag flera patenttroll som mer eller mindre söker patent på heltid. Bland dem finner vi
IBM som sökte och beviljades 8 088 patent i USA under förra året. De flesta patenten är inom området artificiell intelligens, något som IBM vill vara ledande på. Även Samsung sökte ett stort antal patent. Hela 5 518 patent beviljades till dem. Andra patenttroll inkluderar Sony, Apple, Microsoft och LG.

Vad man ska göra med alla patent är självklart oklart. Några kommer säkert komma ut på marknaden men de flesta handlar enkom om att blockera konkurrenter från att innovera. Och om de gör det så står man redo med sin hord av advokater för att lämna in stämningsansökan.

Något är fel i patentprocessen.

Redaktör & Digitalspecialist

Dagensanalys.se

Analys, Digitala Medier och Marknadsföring är tre områden som jag brinner för. Här på Dagensanalys.se kan jag förena dem till insikter som jag publicerar. Tveka inte att dela dina egna insikter med mig genom att skriva till vår redaktion.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>