Keymetrics

6 viktiga videotrender

2017 kommer att bli videomarknadsföringens år. Har man ingen videostrategi saknar man i princip en digital strategi.
Mark Zuckerberg på Facebook säger att 80 procent av innehållet i det sociala nätverket kommer att vara video år 2020 och det är tydligt att de prioriterar Live i deras algoritmer just nu för att driva på utvecklingen. Dessutom visar deras egna siffror att video att framförallt livesändningar ökar engagemanget i alla postade feeds. Så har ni ingen videostrategi är det hög tid att sätta den nu.

”Siffror från Wyzowl talar sitt tydliga språk om och hur viktig video är i marknadsföringen, 63 procent av de tillfrågade företagen i deras undersökning i december har svarat att de använder video som marknadsföringsverktyg”

När de frågande hur de ser på video i framtiden…
82 procent av företagen anser att video är en viktig del av sin marknadsföring
99 procent av företagen kommer att fortsätta att använda video under 2017
82 procent av företagen kommer att spendera mer tid och pengar på video.
83 procent av företagen anser att video ger dem bra avkastning, dvs ROI
Av de 37 procent av företag som inte använder video…
Säger 66 procent att de inte inte att använda video i 2017…
48 procent med hänvisning till att de inte tycker att det behövs.
74 procent är blev intresserade att köpa något efter att ha sett en video.
Så här kommer 6 heta tips till din videomarknadsföring 2017
1. Facebook Live
78 procent av de tillfrågade företagen som har använt Facebook Live sa att det var ett mycket effektivt verktyg för deras marknadsföring.
Facebook Live är oerhört effektivt och man når snabbt en stor publik, men som alla inlägg i sociala medier är dina sändningar kortlivade. Så sänd gärna hellre ofta och lite skräpigt än sällan och redigerat. Aktuella händelser som inte är så välpolerade kan många gånger engagera fler eftersom de känns mer äkta.
Du behöver inte ens ha en helt definierad plan, eftersom din publik kan ställa frågor under tiden. Medan du filmar kan du även bjuda in dem i din livesändning och anpassa innehållet till dem som tittar. Detta innebär att du anpassar din sändning i realtid till din publik.
Dessutom är det helt gratis. Du behöver inte oroa dig för din marknadsföringsbudget, det är bara sända och låta Facebook göra arbetet åt dig. Facebook skickar ut push-meddelanden till din publik, de meddelas därmed om att du är Live – vilket naturligtvis uppmuntrar fler att titta.
Här kommer tips hur du lyckas med Facebook Live: Så lyckas du med nästa livesändning på Facebook
2. Instagram Video
85 procent av de tillfrågade företagen som har använt Instagram video sa att det var ett effektivt verktyg för deras marknadsföring.
Instagram har nyligen rullat ut samma funktion som i Facebook, du kan nu göra direktsändningar i Instagram precis som i Facebook. Den enda skillnaden med Instagram är att när sändningen är klar kommer den att försvinna (en Snapchat kopia helt enkelt). För marknadsförare kan detta vara en positiv aspekt som man kan utnyttja.
Det gör att de som tittar känner sig delaktiga i en gemenskap, och eftersom det inte kommer att stanna kvar för evigt, känns det som en exklusiv visning som man har blivit inbjuden till.
Du kan även skapa en vanlig ”story” video ungefär som i Snapchat, som kommer att ligga högst upp i användarnas flöden. Naturligtvis är du begränsad till endast 10 sekunder, men det är fullt möjligt att få fram sitt budskap på 10 sekunder och få människor engagerade.
Tips när du skapar en Instagram video: Eftersom du bara har 10 sekunder på dig, se till att du skapar en rolig historia som gör att tittarna vill se nästa sändning.
3. Snapchat
88 procent av de tillfrågade företagen som har använt Snapchat sade att det var ett effektivt verktyg för deras marknadsföring.
Snapchat har flera olika alternativ att välja mellan. Du kan betala för videoannonser mellan användarnas berättelser, du kan skapa Geofilters för att uppmuntra användarna att marknadsföra din produkt åt dig, eller så kan du helt enkelt lägga upp din egen ”Story”  och ladda upp den till dina följare.
Snapchat är en social mediekanal som fokuserar på att användarna skall ha kul och leka, så om du vill nå framgång i Snapchat måste du använda tjänsten och förstå hur användarna beter sig när de är där. Så att du kan anpassa dina videoinlägg till det sociala nätverket, video i sociala medier måste passa in i den kontext som användarna befinner sig i.
Tips när du skapar en Snapchat video: En Snapchat video bör vara fokuserad på att bygga varumärkeskännedom. Försök inte sälja all för hårt, bjud in användarna, ha lite kul och skapa en engagerande berättelse.
4. 360 Video
86 procent av de tillfrågade företagen som har använt 360 video sa att det var ett effektivt verktyg för deras marknadsföring.
360 video är en ganska ny företeelse och kommer att ta fart när allt fler skaffar sig en VR-enhet. Men detta har inte hindrat företag att testa och se om det fungerar. Tanken bakom 360-video är att alla riktningar registreras samtidigt när man spelar in, så att din video kan ses från alla vinklar och vrår.
Tips när du skapar en 360 video: Innehållet i din 360 video kan vara vad som helst. Tänk på att spela in på en plats där du kan visa upp intressanta vyer som kommer att hålla tittaren engagerad.
5. Interaktiv video
92 procent av de tillfrågade företagen som har använt Interaktiv video sa att det var ett effektivt verktyg för deras marknadsföring.
Interaktiv video är en relativt ny marknadsföring trend, som kan vara oerhört intressant eftersom det är anpassat till den enskilda tittaren. Det som tenderar att fungera bäst är när man skapar en ”story”, användaren kan sedan välja olika alternativ halvvägs igenom videon, beroende på det innehåll som de vill se.
Tips när du skapar en interaktiv video: Tänk på din publik. Vilken resa vill de ta i nästa steg? Om du har olika produkter och tjänster, skräddarsy upplevelsen till olika befintliga kunder och deras erfarenheter så att du skapar en relevant användarupplevelse.
6. Webinar
94 procent av de tillfrågade företagen som har använt webinar sa att det var ett effektivt verktyg för deras marknadsföring.
Ett webinar är ett av de verktyg som bör finnas i varje marknadsförare verktygslåda, det är det perfekta sättet att bjuda in potentiella kunder. Du kan enkelt dela med dig av dina bästa tips och guider utifrån ditt produktutbud.
Så hur fungerar det?
Tanken bakom ett webinar är att du skapar en mötesplats kring ett ämne som är värdefullt för din målgrupp. Det måste vara så intressant att de är villiga att registrera sig med sina kontaktuppgifter för att titta på ditt webinar. När du har fått uppgifter från de som sett ditt webinar, har du en relevant anledning att kontakta dem efter en tid.
En känd marknadsförare som erbjuder ett stort utbud av webinar är Neil Patel. Han har regelbundet sina egna webinars, han håller undervisningar där hans åhörare får lära sig olika olika taktiker inom digital marknadsföring.
Anledningen till att hans webinars är så framgångsrika är att de är värdefulla för deltagarna. Du måste bjuda på relevanta tips och guider som de kan använda sig av. Du skall absolut inte försöka sälja dina produkter och tjänster, då känner de sig lurade.
Tips hur du skapar ett bra webinar: Det bästa du kan göra med ett webinar är att se till att innehållet inte är tråkigt, oengagerande och irrelevant. Du bjuder in din målgrupp och de är intresserad att veta vem du är och vad du kan erbjuda dem. Genom att tillhandahålla användbar information, kan de sedan gå vidare mot beslutet att använda din produkt eller tjänst.
Sammanfattning
Här har du de 6 heta videotrenderna som du bör hålla koll på 2017. Var och en av dessa trender inom videomarknadsföring kan användas på många olika sätt, så du har flera olika kanaler som du kan inkludera i din marknadsföring under hela året. Se till att vara nyfiken, kreativ, testa och producera innehåll och analysera vad din publik vill se.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Sociala Medier är inte PR