Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Då kommer 5G-nätet till Sverige

Vi har precis vant oss vid 4G-nätet – men den snabba utvecklingen av bland annat IoT och det faktum att mobilen blivit vår främsta väg ut på nätet kräver ännu snabbare mobilt bredband. Svaret kan ligga i en nära framtid, i formen av 5G-nätet.

Ni har kanske läst om det innan  – 5G. Vad är det då? Tja, som man kan misstänka så handlar det om hastighet. 5G-nätet lovar stora förbättringar, även om det för närvarande är oklart exakt vad dessa förbättringar ska vara. Man har nämligen ännu inte satt någon gemensam standard.

Men teorin (och de tidiga tester) menar på att man ska kunna klara mellan 10 till 20 gigabit/sekunden, och operera på frekvenser från 6 GHz till 100 GHz. Dagens mobila nät ligger under 6 GHz. Den stora grejen med dessa frekvenser och 5G handlar dock om IoT – Internet of Things.

Allt fler av våra vardagsföremål håller på att bli uppkopplade till nätet – kylskåp, bilar (självgående och vanliga) och hela hushåll ska nu dela på samma frekvenser. För att inte överbelasta de nuvarande näten så kommer det bli nödvändigt att uppgradera till 5G-nätet.

Vi har skrivit tidigare om 5G-nätet, och att man räknar med att den första standarden beräknas bli klar för kring 2018. Sydkorea räknar med att experimentera med nätet under sitt sommar-OS.

Läs mer: Så kommer framtidens supersnabba 5G att fungera

Men när får vi 5G i Sverige då? Tja, enligt IDG så ska kommer det att dröja innan vi får mobilsurfa i rekordfart. De svenska operatörerna tar det lugnt och väntar med att uttala sig. TeliaSonera tänker förvisso börja tester år 2018, men tror inte att något kommer hända förrän 2020 när det kommer till en gemensam standard.

Tre tänker avvakta tills tekniken är färdigutvecklad, men säger att man kommer satsa på 5G när det väl är färdigt. Tele2 verkar inte ha någon plan alls.

Mikael Karlsson

Redaktör & Digitalspecialist

Dagensanalys.se

Analys, Digitala Medier och Marknadsföring är tre områden som jag brinner för. Här på Dagensanalys.se kan jag förena dem till insikter som jag publicerar. Tveka inte att dela dina egna insikter med mig genom att skriva till vår redaktion.

Läs mer om

8 Kommentarer

Det intressanta är vad kommer det att kosta? Kommer det att bli bli begränsningar i surfmängden? Kommer det att respektera nätneutralitet? Vilka frekvenser kommer att användas? Kommer det att fungera överallt? Efter vad jag förstår kommer inte vanliga modem fungera. Skall trafiken konkurrera med telefonerna? Är det överhuvudtaget intressant?

Svara

Det finns redan uppsatt i USA, och jag varnar er. De verkar inte har gett så mycket positivt, för att de är väldigt farligt, de finns folk som klagar på att de ger störningar på barn, växter för att dom här vågorna är mycket starka. Snälla kolla upp konsekvenserna på denna nya systemet, de är coolt att man kan ladda ner en film så snabbt, men de ger mycket dålig konsekvens för vår hälsa.

Svara

Oooh, dessa bakåtsträvare som klagar på vågarna, störningar på barn (naturligtvis!) och växter. Dumheter! Åk till t.ex. ABB i Ludvika och prata med de som jobbar där. Vågarna…

Svara

Ja helt oprövad teknik, högfrekventa vågor,, ganska äckligt att tänka på att våra kroppar utsätts för dem utan närmare kunskap. Utvecklingen (och vinsten) kräver sina offer. De som är kvar blir kanske dumma i huvudet.

Svara

5G är ett mänskligt sjukligt otestat experiment. Helt fullkomligt! Om de mikrovågor vi har i dag är farliga, trots att våra myndigheter fortfarande låter våra barn och oss bada i cancerframkallande strålning, har vi fått veta att den även bryter ner vårat DNA? Nej minsan!

Mikrovågor används i krig för att ta död på människor!
Mikrovågstrålning kommer från både 2g, 3g, 4g WIFI och 5G är rena döden.
Snälla gör något, vakna!!!

Svara

Cancerframkallande strålning… Gud nej! Vi ustässts inte för radioaktiv strålning, vi utsätts för elektromagnetisk strålning. Det värsta som kan hända med elektromagnetisk strålning är att man kan få sämre kvalitet på sömn. Men även då är det bara att sätta på flygplansläge på ens elektriska utrustning så händer inget

Svara

5G finns nu uppsatt i Bill Gates’ ”smart city”. Alla experter borde åka dit och mäta. Inte hälsosamt. Rena micron.

Svara

Det är microvågor och dessa passar inte med vattnet i kroppen. Som i micron så kokar vi.
Man ska inte ha endast trådfritt det ska kombineras med tråd.

https://youtu.be/_Fi_0VTS-D8

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>