Keymetrics

WP Engines VD i Stockholm

För ganska precis ett år sedan träffade jag WP Engines VD, Heather Brunner  i Stockholm för att prata om hur WP Engine ville stärka sin verksamhet i Europa och i Norden. Nästa vecka är Heather Brunner i Stockholm igen. Och inte bara för att besöka partners och kunder; hon ska också tala på Internetdagarna 2016, ”Här är brudarna!” Jag fick en pratstund med henne inför konferensen.

Hur har det senaste året varit i Norden?

Det senaste året har varit riktigt spännande för WP Engine utifrån ett internationellt tillväxtperspektiv. Utanför USA finns det ett antal marknader där vi vet att WP Engine kan växa snabbt och effektivt. Europa är definitivt en av dem. Det har gått två år nu sedan vi öppnade vårt kontor i London, vilket var vårt första kontor utanför USA. Londonkontoret har nu 12 anställda. Totalt har vi vuxit från att ha 3000 till 8000 kunder. Vi har även etablerat ett kontor i Limerick, Irland som ägnar sig åt support, forskning och utveckling. Vi har helt enkelt kommit närmare våra EMEA-kunder.

Har verksamheten i Stockholm och Norden utvecklas som du hoppats? Vad fokuserar ni på just nu?

Ja utvecklingen har gått som vi hoppats. Vi ser ett stort intresse av WordPress och passion för WordPress Öppen Källkod i hela regionen. Och vi får bra återkoppling på hur vi ska utveckla oss vidare. Vi fokuserar dels direkta erbjudanden till slutkund, från små och medelstora, till större företag. Vi försöker även bygga relationer med samarbetspartners.

Kan du säga något om hur antalet kunder har ökat här?

Sverige är en viktig marknad för WP Engine, eftersom det är här vi har näst, flest användare i EMEA. Störst är Storbritannien, men Sverige ligger före både Tyskland och Frankrike i antal kunder. Vi har en månatlig tillväxt på som hamnar på “double digits”. Omsättningen per kund ökar också. Vi fortsätter fokusera på Sverige och ser fram emot ett ännu starkare 2017 både när det gäller antal kunder och omsättning.

När jag frågade dig varför denna fokusering på Stockholm, svarade du att vår stad är världsledande när det gäller innovation och att vi är tidigt ute. Också, att vi talar engelska väl. Nu ett år senare, står du fortfarande fast vid det svaret?

Absolut! Stockholm är bland de ledande europeiska städerna för entreprenörskap och ni har en lång historia inom tech innovation som sträcker sig tillbaka till QlikTech (grundat 1993), MySQL (1995), TradeDoubler (1999), och Skype (2003), för att inte tala om mobiljätten Ericsson. Dessutom, Norden som helhet – stod för cirka 6,5 ??procent av världens ”Unicorns”, (nystartat företag med ett börsvärde på över en miljard dollar), från 2005 till 2012. (Enligt statistik från Stockholmsbaserade, riskkapitalbolaget Creandum). Ju mer tid vi på WP Engine tillbringar i regionen som helhet – där vi möter kunder och partners, deltar i konferenser, desto tydligare blir detta.

En av mina sista frågor vid förra intervjun var att jag ville veta vilka nya stora saker ni var på väg att släppa. Du svarade vänligt att du skulle komma tillbaka I den frågan. Är det dags att berätta nu?

2016 har varit ett mycket spännande år för WP Engine och för mig personligen som VD. Som nämnts tidigare, öppnade vi vårt nya support- och FoU-center i Limerick, Det var ett stort steg för oss och det visar på vårt engagemang för den här marknaden. En annan stor och spännande nyhet var att WP Engine vann Gold Stevie Award på International Business Awards.

En mycket bra prestation när en tar hänsyn till att det var fler än 3 800 nomineringar från ungefär 60 länder.

Och, inte minst, så sent som förra veckan meddelade vi att vi har integrerat Payment Request som möjliggör för våra Woo Commerce användare att erbjuda sina kunder en enkel och säker betallösning. Woo Commerce finns på circa 30% av världens alla webb-butiker.

Du kommer att tala på Internetdagarna 2016 på spåret “Här är brudarna!” Vad kommer du att tala om?

Det här ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, och jag ser alltid fram emot att prata, diskutera och dela tankar om det. Att stärka och stödja unga kvinnor och flickor att drömma stort kräver mer än bara retorik. Vi måste inspirera dem till att studera vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. (Det som i engelsktalande lander går under benämningen STEM)  Inspirationen måste vara där i tidig ålder för att säkerställa att de blir och förblir intresserade av ämnena när de väer upp. Vi behöver också stötta dem genom högre utbildning, att hjälpa dem hitta “rätt väg” där de kan utmärka sig och I slutänden leverera verkligt värde. Min åsikt är att om en ung kvinna vill vara del av något otroligt ska de överväga en karriär inom tech. Från Forskning och Utveckling, till programmering, marknadsföring och till försäljning, Tech-branschen ett bra ställe att finslipa sina färdigheter och att kunna göra en verklig skillnad i världen.

När jag växte upp var jag alltid inspirerad av kvinnor som hade riktig substans och som krävde respekt. Till exempel Margaret Thatcher. Att som hon, vara en kvinnlig statschef, var ingen lätt bedrift – men hon var redo. Hon var redo uppgiften och var inte rädd för att ta itu med utmaningar. Jag beundrar också Susan Wojcicki, VD för YouTube. Hon har på ett mästerligt sätt använt sin teknik-ledarskapserfarenhet på Google för att forma YouTube till en av de mest innovativa och framgångsrika medievarumärken i världen. Som mamma till fem barn, är hon också en förespråkare för arbetande mödrar, jämlikhet i familjen och på arbetsplatsen. Hon leder med ödmjukhet och genom att låta sina handlingar tala för sin övertygelse. Jag brukar säga, ”leadership is about action rather than position”.

WP Engines verksamhet är baserad på mångfald i alla former – mångfald av idéer, mångfald av övertygelser, mångfald av människor. Genom att omfamna våra olikheter, blir vi starkare. Vår anställda består av 30 procent kvinnor, även i viktiga tekniska roller. Vårt ledningsgrupps-team består av 60 procent kvinnor. När människor känner att de verkligen kan vara sig själva, så presterar vi vårt bästa för våra kunder och för varandra.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
BERT är den största förändringen sedan RankBrain