Keymetrics

CNN-reportern som bekämpar näthat med pennan som vapen

Högaktuella och trollbindande teknikreportern från amerikanska CNN, Laurie Segall, siar om framtidens teknik, hur den kommer att utvecklas, varför det växande näthatet måste bekämpas med alla medel – och hur hon drar sitt strå till stacken.

Ditt projekt om sex och droger i Silicon Valley och ökningen av trenden att sprida kvinnors nakna kroppar och privata stunder på internet är väldigt uppmärksammat. Vilken är din drivkraft? Vilka förhoppningar har du om resultatet?

Jag har alltid varit intresserad av mindre kända berättelser. Revenge Porn (hämndporr) handlar om hur människor beter sig på nätet och orsakerna bakom det eskalerande kvinnohatet och trakasserier som riktar sig till kvinnor på nätet. Det finns inga ordentliga lagar i alla (amerikanska) stater som skyddar offer för det jag kallar hämndporr. Därför finns det inte heller någon förståelse för de oerhörda konsekvenserna av att få sina privata stunder spritt på internet. Jag ville skriva storyn för att utbilda människor om problemet och även öka medvetenheten. Sedan min dokumentär kom ut har många tech företag vidtagit åtgärder för att stävja den här typen av trakasserier. Flera statliga lagar har också kommit till efter mitt reportage.

Att vara kvinna i en mansdominerad värld – har du några tips specifikt för oss kvinnor i tech?

Jag intervjuade Randi Zuckerberg (Mark Zuckerbergs fru) nyligen – och jag älskade hennes råd: hitta mentorer – kvinnor som du beundrar. Det behöver inte vara den bästa kvinnliga chefen eller utvecklaren på företaget eller din bekantskapskrets. Det jag menar är att det är viktigt att bygga upp ett nätverk med andra kvinnor.  Ett av de bästa råden jag någonsin fått är att alltid backa upp det med siffror när vi förhandlar löner. Vi säger ofta “jag känner att jag har gjort ett bra jobb”. Istället ska vi visa vår framgång i något som går att mäta – och sen kräva det vi faktiskt förtjänar. Enligt min erfarenhet får du aldrig något om du inte ber om det. Det är därför det är så viktigt att kvinnor stödjer varandra – så ta en fika med någon du gillar och var nyfiken. Det kan vara svårt när du är den enda kvinnan på ett tech-event till exempel och det är därför jag alltid uppmuntrar kvinnor att hitta communities, stötta andra kvinnor och själva bli medskapare av den värld vi vill leva i.

Okej – en helt annan fråga – är Sverige och Stockholm verkligen så känt för vår startup-kultur som vi själva tror?

Absolut – ni är definitivt kända som ett nav för innovation. I USA började folk prata om Stockholm efter att Spotify tog fart. Nu när jag är här, på plats, är jag så imponerad av startkulturen, den värme och vänlighet jag möter, och hur långt kulturen för att boosta kvinnor i tech har kommit i Sverige.

Vilka nya digitala affärsmodeller tror du på?

Jag älskar idéer som siktar mot stjärnorna. Jag tror på teknik som löser verkliga problem. Jag är intresserad av robotteknik och disruptiv sjukvård – och artificiell intelligens som ett medel att påverka verklig förändring. Jag tror också att vi kommer att se några riktigt intressanta applikationer för VR under nästa år. Vi kommer definitivt att börja prata om etisk tech-innovation och jag tror att vi kommer att se en växande dialog om jobben verkligen är i fara (eller inte) och hur teknik förändrar jobbmarknaden framöver.

Tack Laurie – du är så j-kla bra!

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Två ägg diskuterar: Telias köp av Bonnier Broadcasting oroar