Keymetrics

Betala med en selfie

Glöm krångliga lösenord eller kladdiga tumavtryck – nu kan du betala online med hjälp av ett självporträtt.

Kampen om vem som kan erbjuda smartast, smidigast och säkrast betalningslösningar online går vidare. Efter tester i Nederländerna och Kanada lanserar nu Mastercard ett ny app i tolv europeiska länder, inklusive Sverige.

Appen heter Identity Check Mobile, eller ”Selfie pay” och använder fingeravtryck eller ansiktsigenkänning som identifikationsmetod.

Man tar en  selfie med mobilen och laddar upp fotot till Mastercard, som sedan skapar en digital karta av ansiktet. När det är dags att betala håller man upp mobilen framför sitt ansikte för att legitimera sig. För att undvika bedrägerier genom att använda ett foto blir man även ombedd att blinka vid ett tillfälle under identifikationsprocessen.

Mastercards förhoppning är att nå den viktiga e-handelsmarknaden, där snabba och effektiva betallösningar blir allt viktigare i takt med att antalet transaktioner online ökar. Frågan är bara hur bekväm selfie-lösningen verkligen är? Det visar sig under hösten när appen blir tillgänglig i Sverige.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
De viktigaste trenderna för den digitala annonsbranschen 2016