Keymetrics

4 steg hur du lyckas med Facebook Live – från mobil till studio

Att Facebook Live är oerhört effektivt kan inte ha undgått någon, de prioriterar just nu livesändningar för att fler skall sända mer direkt.

Troligtvis gör de detta för att få igång användandet så att de senare kan kapitalisera på användarna med annonser i deras online-video sändningar på Facebook. De har redan presenterat olika annonslösningar i Facebook Live.

Men vill du få organisk räckvidd på Facebook är Live bästa sättet just nu. Hur gör du då för att lyckas?

1. Börja sänd direkt med din mobil, budget 0 kronor

Har du en liten budget och vill testa för att sedan växla upp är det snabbt och enkelt att sända direkt via mobilen. Det är lika enkelt som att lägga upp en bild eller en selfie, men klart mer effektivt om du vill komma upp i Facebooks algoritmer. Du kan vara beredd på att du inte kan styra vad deltagarna säger i en livesändning, men det kan man inte på direktsänd TV heller.

Här är några tips hur du skall hålla telefonen i din livesändning:

– Använd den främre kameran så att du kan se den vinkel du filmar från och kan läsa kommentarer, du får även en bättre film då främre kameran är mer avancerad.
– Att filma i liggande läge fungerar bra på iPhone. Detta kommer inte att göra en skillnad under sändningen. (Facebook Live är inramad, så att du inte kan se skillnad mellan stående eller liggande.) Men om du sparar videon på din kamerarullen och vill återanvända ditt innehåll, vill du ha din video liggandes.
– Pilla inte på telefonens mikrofon, eller din mygga. Det låter riktigt illa. Så om du måste byta hand eller flytta telefonen gör det försiktigt.

Det är bara att ge sig ut och testa. Glöm inte bort att beskriva livesändningen med en bra rubrik.

2. Investera i en enklare mobilutrustning, budget ca 1 500 kronor 

Investera i ett par bra myggor för att få bättre ljudkvalité och ett ett stativ om du vill filma längre sändningar från ett och samma ställe, samt någon typ av lussättning för att förbättra kvalitén på din film. Då får du klart bättre ljudkvalité och filmen blir inte så skakig och många gånger räcker inte ljuset riktigt till. Du kan även rigga så att du kan sitta bredvid den som du pratar med eller intervjuar på ett behagligt avstånd från din mobil om du har myggor och ett stativ.

När du skall investera i utrustning skall du tänka på dina tittarnas upplevelse när de tittar på din live-video. Om ljudkvaliteten är dålig, kommer folk inte orka titta på den och sannolikt inte kommer de inte att komma tillbaka. Använd en extern mikrofon för att förbättra ljudupplevelse på dina strömmar.

Dessutom kan en skakig kamera vara en svindlande upplevelse för tittarna. Om du vill att din live-video skall vara profesionell är det bäst att eliminera distraktioner. För att göra det, ta ett stadigt grepp i din telefonen eller ännu hellre satsa på ett stativ. Myggor och stativ finns till och med hos Kjell & Company, satsa på myggor från Rode.

Det handlar om att ge en bättre, mer stabil professionell upplevelse för tittarna. Vi på Dagensanalys.se filmar med myggor och mobilstativ.

Se intervju med Adblock Plus här

3. Filma via datorn och få bättre kvalité, budget ca 5 000 kronor

Facebook har börjat lansera Live till datorn, men det innebär att du kommer att behöva programvara för att kunna sända ser det ut som.

Det finns två huvudprogramalternativ för sändning live på Facebook. Om du skall filma via datorn behöver du en bra dator och sedan kan du komplettera med en kamera, exempelvis en Logitech C920 som kostar ca 750 kronor.

Sedan kommer du att behöva ett program

OBS (Open Broadcaster Software) är en öppen programvara, vilket innebär att den är gratis. OBS är ett bra alternativ, men det är inte lika enkelt och intuitivt som en betald programvara. Du måste göra en hel del av installationer och tester innan du går live.

Wirecast (kostar 495 dollar) det har funnits i flera år och har kommit långt under de senaste månaderna då Facebook Live har exploderat i popularitet. Gränssnittet är lite mer intuitivt än OBS, men det kräver fortfarande en hel del setup och experimenterande. Du kan lägga till en anpassad look till din show och bjuda in gäster, vilket ger ett det ett unikt utseende som sticker ut.

Om man skall satsa på vlogg är detta troligtvis den lösningen som ni bör satsa på

4. Bygg en filmproduktion med en studio, budget 25 000-250 000 kronor

Om du vill producera professionella direktsändningar med TV-kvalitet måste du investera i high-tech utrustning med bra stabilitet och olika möjligheter att redigera.

Du kommer att behöver en utrustning som är dedikerad och konstruerat för att hantera hög kvalité av live streaming om du vill satsa på detta professionellt och sända kontinuerligt. Troligtvis kommer du inte använda utrustningen till något annat. Det skall vara anpassat för dina direktsändningar.

Du kan välja en mängd olika alternativ baserat på dina behov. Två företag du vill titta på är Livestream och NewTek.

Du måste ha en producent som styr ett filmteam som har färdiga manus som du har repeterat om du skall sända ett program flera gånger i veckan.

”Skall du sända på Facebook Live, börja enkelt och växla upp vartefter. Men arbetar du med stora starka varumärken godtar de troligtvis inte alternativ 1-2, om du skall ta hand om deras Facebook Live-sändningar på ett professionellt får ni satsa på 3-4”

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!