Keymetrics

TV-tittandet ökar i väst och onlinevideo börjar ta över Storbritannien

Det finns många likheter mellan Sverige och Storbritannien – inte minst förkärleken för Monthy Python och Morden i Midsummer. Det kan därför vara värt att ta en titt på utbredningen av onlinevideo bland britterna, som nu spenderar mest tid framför uppkopplade skärmar än någon annan i Västeuropa.

Detta enligt siffror från IHS Markit som undersökt förändringarna i TV-tittandet i relation till linjär-TV och digitala plattformar i de fem största marknaderna i Västeuropa (Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien).

Det visar sig att medan linjär-TV fortfarande är störst även på de brittiska öarna, så växte snitt-tiden för TV-tittandet online med hela 26 procent under 2015 – till 9 minuter och 24 sekunder per person/dygn.

Läs mer: Rapport: Användande av onlineTV 2016 – Den ultimata onlinevideo och TV-rapporten

Under 2014 så växte också antalet prenumerationer av onlinebaserade videotjänster med 30 procent, och de sammanlagda intäkterna från online-TV (filmer, TV, hyrfilmer osv.) växte med 26 procent under 2015 jämfört med föregående år.

När det gäller TV-tittandet i stort så leder dock Italien (4 timmar 40 minuter), med Spanien (3 timmar 54 minuter) och Frankrike (3 timmar 44 minuter) som tvåa och trea. I Tyskland ligger siffran på tre timmar och 30 minuter, medan man i Storbritannien ”bara” ser på TV i 3 timmar och 7 minuter per person dagligen.

Slutsatsen verkar vara att man tittar mer på TV i bland de Västeuropeiska stora marknaderna – och att online-TV är på framfart. Dock är det en bra bit kvar tills den helt tar över rollen som vår främsta källa för TV-tittandet. Men utvecklingen i Storbritannien talar nog ändå ett tydligt språk.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Urban Hilding och Catharina Kinberg
Urban Hilding ny vd på Hear