Keymetrics

Kinesiska E-handelsjätten investerar i E-sport – hoppas få sporten till OS

E-sporten växer stort, och tar allt mer plats på den internationella sportscenen. Även om vissa fortfarande är osäkra på om något så stillasittande kan klassificeras som sport, så verkar i alla fall den kinesiska E-handelsjätten Alibaba tycka att E-sporten förtjänar en bättre ställning.

Tidigare i veckan så kom det uppgifter kring att Alibaba investerar 150 miljoner dollar – cirka 1, 6 miljarder kronor – i organisationen IeSF (International e-Sports Federation) som verkar för att stärka E-sportens ställning.

Tillsamans med Alibaba så hoppas IeSF nu kunna få med E-sporten i OS, något som man anser är viktigt för erkännandet av sporten. En del av pengarna ska också inbegripa en prispott på 5,5 miljoner dollar för World Electronic Sports Games – en turnering som ska ha spelare från ”ett hundratal länder och områden”.

Läs mer: E-sport lockar allt fler tittare och TV-bolag

Det är ofta stora pengar som det handlar om inom E-sporten. Nyligen annonserades den kommande ESL One-turneringen för spelet DOTA 2, där prispotten ligger på 250 000 dollar (över 2 miljoner kronor) och som äger rum i Sydkorea.

Nu är det förstås inte en fråga om prissummor när man bestämmer huruvida en sport ska vara med i OS eller inte, men det är i alla fall vad IeSF hoppas på. Man har redan ansökt om tillåtelse hos den internationella olympiska kommittén.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Flera nyheter och frågor om vad som händer när man äter sin egen medicin