Keymetrics

Är rekonstruktionen av Stampen den första dominobrickan i printdöden?

Igår var den stora nyheten i printvärlden Stampens rekonstruktion. Det är ”Business as usual” kommenterade koncernchefen Martin Alsander trots skulder som i nuläget uppgår till 493 miljoner kronor. Hur de ska kunna driva verksamheten som ”vanligt” i detta läge är mer än underligt.

Stampen har inte heller några planer på besparingar trots det ytterst prekära läget, eller som Martin Alsander kommenterade igår under presskonferens.

”Låt mig vara tydlig med att vi i dagsläget inte har några planer på att genomföra stora besparingar under rekonstruktionsprocessen”.

Är detta bara början på printdöden som det har talats om i flera år?

Det är ingen hemlighet att tidningshusens affär består till största delen av intäkter från just Print. De har en prenumerationsaffär som fortfarande är mycket lönsam (frågan är bara hur länge till) och annonsintäkter från Print som överskrider de digitala med råge.

Jag gjorde en beräkning för fyra år sedan på vad en kontakt är värd i storstadspress – Print vs Desktop – helt enkelt en beräkning med TS-siffror, KIA-index-siffror samt annonsintäkter från IRM och display från TU (en riktigt kompicerad beräkning när jag tänker efter). Då var förhållandet att 100 kronor från Print var värd 15 kronor digitalt. Min beräkning tog då bara hänsyn till annonsintäkterna. På toppen av detta har vi prenumerationsintäkter från Print som är svåra att hitta digitalt, eftersom betalningsviljan på nätet inte är densamma. Alla mediehus jobbar med olika betalmodeller och någon kommer troligtvis hitta en bra lösning. De som inte lyckas hitta betalningsvilja för digitala prenumerationer eller en mer lönsam annonsaffär med display – som dessutom hotas av det växande användandet av reklamblockerare – kommer att ha det tufft.

Content is King och Access is Queen – Publicisterna är fortfarande kungar

Det som alla publicister har idag – som Google och Facebook inte har – är innehåll som alla vill ta del av. De digitala drakarna äger inget innehåll, de äger relationen (som en digital distributör). De måste bli ännu bättre på att hitta rätt innehåll baserat på vad användarna vill ha utifrån beteende, intressen och vilken typ av person man är. Detta för att kunna leverera relevant innehåll som användarna är villiga att betala för. Jag pratade för ett par månader med en av Sveriges främsta digitala experter och hon jämställde morgontidningen med en påse ”Gott och blandat”.  Helt enkelt blandade nyheter, inga riktigt relevanta eller riktigt färska. Här finns det fortfarande mycket att göra. Att bli ännu vassare på nischat innehåll digitalt. Om man verkligen lyckats hitta det som användarna brinner för finns det en större betalningsvilja.

Publicister måste ha en analysdriven redaktion som anpassar och optimerar nyheter samt innehåll efter användarnas konsumtion. Att hela tiden testa och iterera är nyckeln till framgång, både med innehåll och betalningsmodeller. Allt måste vara superenkelt, klart och tydligt för användarna. Att anpassa nyheter och betalningsmodeller efter användarnas beteende, inte efter egna data- och affärsstrukturer. Om de inte gör det kommer någon uppstickare att bygga bättre smartare lösningar för användarna eftersom ingen äger nyheterna, men de äger relationen och förtroendet hos läsarna (som exempelvis Buzzfeed).

Vilka faller och vilka står starka i den digitala transformationen?

Vilka som faller och vilka som står kvar är miljardkronorsfrågan som ingen har svaret på idag. De som redan lyckats hitta en bra och lönsam digital affär som står sig för sig själv, kommer troligtvis att klara sig bra i den digitala transformationen. De som försöker digitalisera en analog affär står nog inför ett ”Kodak Moment”.

Digital Media Strategist
  1. Det var en Google-representant som för några år sedan påpekade att man inte ska jämföra värdet per besökare utan värdet per besökartid när man jämför print och digitalt. Enligt inlägget är en printläsare värd 6-7 gånger mer än en webbbesökare när det gäller annonsintäkter (100 mot 15), men det korrelerar rätt bra med att en tidningsläsare ofta lägger runt 20 minuter på sin läsning medan en besökare stannar på sajten i kanske 3 minuter.

  2. Tiden blir allt mer viktig och smarta marknadsförare har förstått detta, därav den starka tillväxten i Native. Jag har tittat på data och time spend på print, desktop och mobil. Om man lägger 20-25 minuter på tidningen brukat man lägga ca 15 minuter på datorn och runt 7 minuter på mobilen i snitt. Detta innebär att man bör paketera innehållet med lite drygt hälften från print till dator och återigen hälften till mobil om man ser på hur mycket tid man spenderar på respektive kanal.

E-postadressen publiceras inte.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
5 tips hur du skapar engagemang hos digitala Gen Z