Keymetrics

Samsung har tagit patent på smarta kontaktlinser med inbyggd kamera

Framtiden är här, teknologin från agentfilmerna där man tar bilder med en ögonblinkning är kommen.

Samsung är på väg att förändra ditt sätt att ta bilder, de utvecklar just nu smarta kontaktlinser som inte bara ersätter dina glasögon.

Enligt Samsungs blogg SamMobile har Samsung beviljats patent i Sydkorea för en ny sorts kontaktlinser som kommer att erbjuda en display som kan projicera bilder direkt till ögonen och de kommer även att innehålla en inbyggd kamera med sensorer som styrs genom att man blinkar.

Inbäddade antenner i linserna kopplas sedan ihop en extern smartphone.

Medan displayen projicerar bilder direkt i bärarens ögon, kommer en extern enhet som en smartphone behövas för att bearbeta innehållet. De ”smarta” kontaktlinserna kan visa sig vara en betydande uppgradering från marknadens nuvarande ”smarta glasögon” som Google Glass.

samsung-smart-contact-lenses-patent

Enligt SamMobiles rapport började Samsung utveckla smarta kontaktlinser som ett sätt att skapa en bättre augmented reality upplevelse än de som finns via Google Glass wearables. Det skulle i princip innebära att Google Glass-liknande funktionalitet monterad direkt in i linsen utan att behöva bära ytterligare redskap. Smarta kontaktlinser skulle tillåta AR projektion rätt in i bärarens ögon inbäddat helt osynligt för övriga.

Samsung inte de enda som är intresserade av att göra smarta kontaktlinser till en verklighet. Google har redan skapat teknologin för smarta linser, vi såg liknande funktioner för att ta bilder i Google Glass med bara en blinkning.

Google har två patent för smarta kontaktlinser som har flexibel elektronik med sensorer som undersöker en kemikalie i tårvätskan på bärarens ögon för att avgöra om deras blodsockernivåer har sjunkit till dödliga nivåer.

Intressant nog ansökte Samsung patent för sin smarta kontaktlins redan 2014, samma år Google fick patent i USA för sin smarta kontaktlins. Men hittills har bara Google varit kända för att arbeta med smarta kontaktlinser.

Även om ett patent beviljas innebär det inte nödvändigtvis att man för det skapar en färdig konsumentprodukt. Företag tar ofta patent för många uppfinningar i forskningen som de varken kan eller vill formalisera till en riktig produkt.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!