Olagligt att blockera reklamblockerare?

Det har på senare tid blivit allt vanligare för utgivare att blockera besökare som använder sig av en reklamblockerare från att läsa artiklar på deras sidor. Nu visar det sig att detta mycket väl kan bryta mot EU:s lagar.

VD:n för Think Privacy, Alexander Hanff, har på sistone twittrat en del om ett brev han skickat till EU-kommissionen. Han tolkar nämligen lagen kring kakor (cookies) på webbsajter som att den även gäller förbud av adblockers.

Ni vet, den lagen som gör att vi måste klicka på en “jag förstår”-ruta varje gång vi laddar en ny sida. Hanff tolkar lagen som att de sidor som använder lagrar dina skript för att känna av om du har en adblocker, måste… be dig om lov först.

Hanff, utbildad jurist, har fått svar från EU-kommissionen som han delat med sig av på Twitter, där man faktiskt ger honom rätt. En webbsida får inte lagra information om användare har en reklamblockerare påslagen måste fråga om samtycke från denne användare.

Läs mer: Video: Framtiden med AdBlock Plus enligt Ben Williams själv

I praktiken kan detta innebära att utgivare måste först fråga om lov för att se om du har en adblocker installerad, innan man kan går vidare och eventuellt blockerar dig. Utgivaren kan förvisso stoppa all laddning av sidan under tiden – men riskerar då att förlora läsare, även de utan reklamblockerare. Faktum är att även betalande kunder kan drabbas.

Beväpnad med det nya brevet så tänker Alexander Hanff stämma sajter som då alltså bryter mot lagen för att på så sätt testa lagens bärkraft. Hanff har planerat detta i över ett år, men tror sig nu ha mer kött på benen efter EU-kommissionens medhåll.

För oss andra återstår det att se hur dessa försök faller ut.