Keymetrics

Finland är bäst i världen enligt World Press Freedom index – Sverige på 8:e plats när det gäller pressfrihet

Reportrar utan gränser (RSF) publicerade sin årliga rapport World Press Freedom Index i onsdags förra veckan – en omfattande analys om pressfriheten i 180 länder.

Det finns dock problem med pressfriheten just nu då allt fler redaktioner världen över har beslagtagits av sina regeringar. Pressfriheten har även påverkats negativt på grund av den privata sektorns intresseinflytande som påverkar pressens frihet och rapportering negativt.

Topp 10 listan med de länder som har störst pressfrihet i världen:

1:a FINLAND – 8, 59. Beskrivs av RSF som ”bäst i klassen”. Norden rankas också som trea i världen för de flesta tidningsläsare per capita och har 200 aktiva tidningar.

2. NEDERLÄNDERNA – 8,76. Lagstiftningen i Nederländerna förbjuder diskriminering och anstiftan till hat, men rätten för satir och yttrande anses vara helig.

3. NORGE – 8,79. Skyddet av pressfriheten i Norge beskrivs som ”nästan felfri” av RSF.

4. DANMARK – 8,89. Den danska grundlagen säger tydligt att censur och andra negativa åtgärder  ”aldrig” kommer att införas i lagstiftningen.

5. NYA ZEELAND – 10.01. Mediernas pressfrihet är stor i Nya Zeeland. Landets lag för informationsfrihet innebär dock att journalister ofta får vänta en lång tid innan de får information från regeringen, i vissa fall blir de till och med tillsagda att betala flera hundra dollar för att ta del av den.

6. COSTA RICA – 11.10. Pressfriheten i den latinamerikanska staten är ett anmärkningsvärt undantag i en region som annars kännetecknas av brottslighet och korruption.

7. SCHWEIZ – 11,76. Journalister åtnjuter imponerande nivåer av frihet, bortsett från när det gäller att läckande officiella handlingar som rör bankvärlden. Detta betraktas som ett brott, enligt RFS.

8. SVERIGE – 12,33. Den svenska grundlagen var först i världen med pressfrihet, trots det är man ”bara” på 8:e plats i RFS rankingen.

9. IRLAND – 12.40. Den irländska pressen är relativt fri, men journalister har en del utmaningar med det stora antalet förtal och stämningar, det är nästan omöjligt att intervjua poliskällor.

10. JAMAICA – 12,45. En lag antogs i den karibiska ön under 2013 som helt avkriminaliserade förtal.

Indexet rankar länder baserat på den frihet de tillåter journalister där de ger poäng från 0 till 100, där 0 är det bästa möjliga poäng och 100 värsta möjliga.

Europa har den friaste pressen enligt rapporten, med en rating på 19,8. Kina, Nordkorea, Iran och Saudiarabien är alla bland de 20 sämsta när det gäller pressfrihet. Allra allvarligast är det i Nordafrika och Mellanöstern som har en rating så låg som 50,8.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Orosmoln heter senaste konsumtionsrapporten