Keymetrics

Blank Spot Project – en ettåring med ambitioner

Crowdfundade reportagesajten Blank Spot Project fyllde ett år nyligen. Första året backades de av 3 000 personer som ville nås av utrikesjournalistik av kvalitet. Personerna köpte ett medlemskap på ett år vilket gav dem möjligheten att läsa reportagen innan de blev publika, men även att integrera med journalisterna under tiden de gjorde sina reportageresor. Nu behöver de återvärva de dryga 3000 som stöttade dem och öppnar även upp för att man kan bli delägare i företaget.

Brit Stakston är en av grundarna. Jag ringer upp henne för en pratstund.

Varför ska man läsa Blank Spot, vilka är era målgrupper?

Vi vänder oss till den uppkopplade världsmedborgaren, som har ganska bra koll men som trots det kan sakna perspektiv från världens vita fläckar. Det kan handla om länder men också perspektiv och vinklar de saknar i media. Vi gör oberoende granskande kvalitetsjournalistik och vi tror att det som stöttar oss gör det dels för journalistiken dels för att de vill vara en del av det vi gör. Våra läsare vill att vi alla ska få veta mer om världen. Och de gillar att få vara med och diskutera den journalistik vi gör. Vi kallar dem för medlemmar som är med och bygger en digitala folkrörelse.

Hur kommer det sig att materialet är fritt på sajten?

Vi tror på att information ska vara fri och de människor som berättar sin berättelser för oss har ofta riskerat sina liv. Deras berättelse ska nå så många som möjligt. De som betalar för vår journalistik får andra förmåner. De kan träffa redaktionen, de kan kommentera på sajten och de kan följa allt arbete i stängda Facebookgrupper. Just nu är journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ute på sin första gemensamma resa efter sina 438 dagar i etiopiskt fängelse. Destinationen är hemlig men betalande prenumeranter kan följa arbetet bakom kulisserna i en medlemsexklusiv grupp

Hur många har valt att prenumerera igen?

Drygt 900 av de 3 000, men vi hoppas och behöver fler som stöttar oss för att få det att hålla långsiktigt. Dessutom kan man ju bli delägare nu också. Det är 80 personer som visat intresse för det, men det behövs många fler för att vi ska nå vårt mål med den investeringsrundan. Minsta investering är 2 500 kronor.

Tack Brit! Jag hoppas att den här pigga ett-åringen får ett lika starkt andra år som det första varit.

Undertecknad är en av de 900 personer som förnyat medlemsskapet. Den främsta anledningen är att det är intressant att få hänga med ”behind the scenes”, vilket en ju sällan får göra med journalister. Det kostar 70 SEK per månad.

Här blir du medlem.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Snabbkurs i SEO för dig som vill ranka högt på Google del 3
Snabbkurs i SEO för dig som vill ranka högt på Google – del 3