Keymetrics

Betal-TV-marknaden i Sverige i stark omvandling

Efter ett par år av tittarförflyttning från traditionell TV till online, syns för första gången också ett tydligt skifte i intäkter. De traditionella betal-TV-operatörerna tappade TV-intäkter till online avslöjar Mediavision.

Läs även: Rapport: Användande av online-TV 2016 – Den ultimata online-video och TV rapporten 

”Det totala tittandet på online-TV ökar i alla kanaler totalt sett…
9 av 10 av Millennials är inne på YouTube dagligen eller veckovis”

Totalt omsatte TV-marknaden 21, 5 miljarder kronor 2015, vilket för branschen som helhet betyder en mycket svag tillväxt på endast 2,4 procent jämfört 2014. Merparten av TV-industrins omsättning kommer direkt från hushåll och konsumenter, som betalar för TV-paket i olika former och för public service.

Hushållens TV-abonnemang från traditionella betal-TV-operatörer såsom Boxer, Telia, Com Hem m fl, omsatte 9 miljarder kronor 2015. Detta är en minskning med 11 miljoner jämfört med 2014 men framförallt är det ett trendbrott eftersom traditionell betal-TV hittills visat på kontinuerlig tillväxt. Samtidigt ökar intäkterna för nya former av betal-TV-tjänster, såsom Netflix, HBO Nordic och Viaplay. Detta visar Mediavisions nyutkomna årliga branschanalys över den svenska TV-marknaden. Enligt Mediavisions beräkningar omsatte betal-TV online, s k streaming, 1,6 miljarder kronor förra året, vilket är en tillväxt på över 400 miljoner jämfört 2014.

– Detta är en klar inbromsning. Tidigare har betal-TV-operatörerna kunnat parera konkurrensen från nya onlinetjänster genom att paketera skickligt och hålla uppe priserna. Vi ser nu att intäkterna påverkas av det digitala skiftet säger Marie Nilsson, VD på Mediavision. Betal-TV-operatörerna kommer att vara fortsatt starka spelare på TV-marknaden, men precis som i många andra medieindustrier blir digitaliseringens effekter alltmer uppenbara. De traditionella aktörerna ställer nu om för att möta helt nya konsumentkrav både när det gäller innehåll och paketering.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
människa som är robot med artificiell intelligens
Den läskiga vardagen när data tar över hela vårt liv