Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Project Fi – nu kan ännu fler testa Googles telefontjänst

Google fortsätter att expandera sitt roamingfria mobilnätverk. Project Fi lanserades för 10 månader sedan, men krävde en inbjudan. Nu blir tjänsten tillgänglig för den (amerikanska) allmänheten. Med Google som teleoperatör kan mobiloperatörerna få svår konkurrens.

Vi har tidigare skrivit om Project Fi, som lanserades i april förra året. För den modesta summan av 20 dollar per månad (cirka 180 kronor) får användare ringa och SMSa gratis och riktigt billiga utlandssamtal. Man kan använda tjänsten i 120 länder – och SMSa gratis överallt.

Läs mer: Project Fi låter dig surfa utomlands utan extra avgifter

Inte nog med det – konsumenten betalar enbart för den data man använder. Ett datapaket med 1 gigabytes surfande kostar 10 dollar (cirka 90 kronor), men har du surfat för mindre så får du pengarna tillbaka.

Nackdelarna då? Dels är tjänsten enbart tillgänglig för Nexusmobiler (Googles egna smartphones) och några LTE-baserade plattor. Ja, och för tillfället så gäller det bara jänkare. Men tanken är att det ska rulla ut till alla de 120 länder som man redan har samarbete med.

Google själva säger sig vara mycket nöjda med testet hittills, och expanderar nu alltså tjänsten till allmänheten efter den initiala testverksamheten som krävde inbjudan.

Det kommer bli en rejäl utmaning för många teleoperatörer, som i de flesta fall fortfarande nyttjar dyra roamingtjänster och tar en massa extra betalt för surfandet utomlands.

Läs mer om projektet här.

Mikael Karlsson

Redaktör & Digitalspecialist

Dagensanalys.se

Analys, Digitala Medier och Marknadsföring är tre områden som jag brinner för. Här på Dagensanalys.se kan jag förena dem till insikter som jag publicerar. Tveka inte att dela dina egna insikter med mig genom att skriva till vår redaktion.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>