Keymetrics

Netflix vinner kriget över proxyservrarna – snart är det kanske färdigtittat på amerikanska Netflix

Debatten var het i början av januari när Netflix sa att det skulle börja blockera personer som använder VPN, proxyservrar och andra tjänster som gör att man får tillgång till filmer och serier i länder utanför det egna Netflix-området.

Kriget har bara börjat!

Strax efter Netflix gjorde tillkännagivandet började striden, och vissa användare rapporterade att sina VPN-accesser inte längre fungerade. Men de flesta av dem har helt enkelt bara bytt till mer populära VPN-tjänster som lurar Netflix att tro att de är belägna någonstans än var de faktiskt befinner sig.

Den här VPN-tjänsten fungerar fortfarande om du vill titta på amerikanska Netflix. 

Dessa mer populära VPN-tjänster hävdade de är smarta nog att överlista Netflix, oavsett vad streamingtjänsten gjorde.

Uppenbarligen har dessa tjänster underskattat Netflix som redan i helgen blockerade även dessa oåtkomliga VPN-tjänsterna. Ett antal europeiska användare begav sig till Reddit och tråden blåste snabbt upp med berättelser från människor i Belgien, Tyskland, Spanien och Tjeckien som säger att deras Netflix är låst till bara sitt egna land.

Listan över länder och antalet tittare som berörs och blockerades av Netflix tjänster har växt exponentiellt. I slutändan började människor avbryta sina abonnemang och gå tillbaka till piratkopiering för att få vad de ville ha.

Anledningen till att Netflix tar till denna åtgärd är att de måste förhålla sig till sina licensavtal med filmbolagen.

Netflix måste upprätta modeller för att användarna skall komma åt de licensierade programmen och filmerna i dessa drabbade områden. Problemet är att användarna vill ha tillgång till allt, inte bara de filmer och serier som har godkänts för sitt land.

Netflix är förmodligen inte oroliga att de förlorar kunder. Antalet användare som tittar på det licensierade Netflix är förmodligen klart större än antalet personer som är kunniga och insatta i att använda en VPN. Detta enkla faktum kommer att kröna Netflix till vinnare i kampen om användarna.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Resan mot ett digital hem – Att leva med Alexa