Keymetrics

Mobilt bredband – en mänsklig rättighet i Sverige – men inte för alla

Bredband är en av de viktigaste infrastrukturerna i samhället idag och något som är svårt att leva utan. På sätt och vis har det blivit nästan som en mänsklig rättighet. Men i Sverige ligger vi riktigt dåligt till enligt nya globala mätningar som gjordes förra året. Och det är långsiktigt ett jätteproblem.

Sverige var bland de första länderna att introducera LTE (Long Tail Evolution). LTE är en allmän term för hur trådlösa/mobila bredband möter den alltmer ökande efterfrågan på snabb informationsöverföring till uppkopplade enheter. Men nu börjar Sverige halka efter ordentligt. Vi är långt ifrån att vara snabbast i världen. USA ligger bland de topp 7 när det gäller att bygga ut sin 4G-täckning – medan Sverige väldigt överraskande först kommer på 13:e plats – långt från topplaceringarna alltså. Allra bäst är Sydkorea, tätt följd av Japan, Hong Kong och Kuwait.

Vi har förstås inte slutat att investera i LTE-infrastruktur. Sverige satsar flera miljarder på att vi ska få snabbare uppkoppling till internet, både i fast fiber och via trådlöst mobilsurf. Men på grund av brist på teknisk innovation, brist på nätkapacitet och något så enkelt som en överetablerad marknad har vi alltså misslyckats med att hålla jämna steg med andra progressiva länder som nu leder utvecklingen av allt snabbare mobilt bredband.

Så vad är då 3G, LTE eller 4G? Den enklaste förklaringen är att ”G” står för generation. 4G är då följaktligen den fjärde generationen mobil datateknik.

Tack vare satsningarna på snabba trådlösa överföringshastigheter har vi idag tillgång till vad vi ser som självklara saker – som till exempel snabbladdande, högupplösta filmer och video på Netflix, musik som spelar utan avbrott och med utmärkt ljudkvalitet i Spotify och bilar som hämtar information från internet i realtid. Vi är mer eller mindre beroende av bredband i dag. De flesta svenskar bor i städer och skänker inte en tanke åt det självklara i att alltid vara uppkopplad. Enligt siffror från PTS, Post- och telestyrelsen är alltså storstäderna med Stockholm i täten, klara vinnare eftersom de prioriteras när telekomoperatörerna testar nya tekniker.

Så vad är problemet och vad händer med samhällsutvecklingen när inte alla får samma möjligheter till snabb dataöverföring till sina mobiler och andra trådlösa nätverk – som till exempel WiFi? Någonstans här finns en digital motsättning, möjligen också ett demokratiproblem vad gäller tillgänglighet och delaktighet.

Uppkoppling är absolut nödvändigt för informationsinhämtning och för att klara av olika samhällsfunktioner, till exempel anmäla sig till Försäkringskassan, ta del av nyheter eller får tillgång till sin internetbank för att betala räkningar. Utan internet är man till stora delar hjälplös i dagens samhälle. På många ställen runt om i Sverige finns helt enkelt ingen täckning – inte ens 3G. Här kan man inte streama Spotify och får vara glad om man ens kan ringa eller skicka sms. Det är skärgården och glest befolkade områden i Norrland som drabbas hårdast. Enligt Sara Andersson, som är chef för konsument och marknad på Post- och telestyrelsen har telekomoperatörerna mycket infrastrukturarbete kvar att implementera.

Informationen i just den här globala LTE-rapporten kommer från 357,924 OpenSignal LTE-användare som samlades in mellan 1 oktober och 31 december, 2015.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!