Keymetrics

Snart måste Netflix välja mellan att tappa användare eller strunta i licenskraven

Efter att ha ökat sin närvaro till nästan hela världen, riskerar Netflix nu att tappa sin internationella publik. För frågan är inte längre om Netflix finns i 190 länder, utan frågan är om alla 190 länder kommer att få samma Netflix?

Många internationella användare blev snabbt besvikna förra veckan när Netflix flaggade för planerna att hindra miljontals människor att komma åt Netflix via vad som kallas en proxyserver eller virtuellt privat nätverk (VPN), som också gör det möjligt för användare att dölja var de befinner sig.

Många av oss tänker fortfarande på internet som gränslöst, men i verkligheten är innehåll sällan fritt. Filmer, musik och TV-program är bundna av licensieringsbegränsningar som skapar ett splittrat globalt landskap där bara distributionsnätverk och copyrightinnehavare är vinnare. För att blidka sina distributörer kommer Netflix att börja blockera VPN proxyservrar redan nästa vecka i ett försök att visa att de respekterar licensaffären.

Här har Netflix ett jätteproblem. Internationella användare vill förstås att Netflix ska vara som det är tänkt – en generös blandning av originalproduktioner, filmer och teve-serier. Och Netflix behöver allt det där för att fortsätta vara en kvalitetstjänst och för att växa.

Saken är den att Netflix själva vill  kunna erbjuda allt till alla. Prenumerationsmodellen är uppbyggd så att ju mer innehåll Netflix kan erbjuda (och som ligger i linje med vad tittarna vill ha), desto fler kommer såklart att betala för Netflix. Så när allt kommer omkring är Netflix internationella publik nyckeln till framtida tillväxt.

Ett troligt scenario är att Netflix får tumma på kvalitén för att möta licensinnehavarnas krav. Och vi som prenumererar på Netflix kommer tämligen snart att inse att det vi betalar 79 kronor i månaden för, inte på långa vägar är lika bra som det en användare betalar 8 dollar för i USA.

Det är samma pris, men bara skräp.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Bounce rate
Därför är en hög Bounce Rate inte alltid dåligt