Keymetrics

Öppna Data – när börjar vi utveckla?

Vad skulle hända med tjänsteutvecklingen om vi hade access till öppna data i Sverige – på riktigt? Hur skulle våra möjligheter att kommunicera med och marknadsföra mot våra kunder förändras och stärkas om tillgången till offentlig öppen data förbättrades? Med största sannolikhet, avsevärt.

Öppna data är digital information som är fritt tillgänglig utan inskränkningar, offentlig och privat. (Lugn – viss data, privat, hemligt etc, kommer inte lämnas ut.) Den offentliga öppna datan är alltså den data som exempelvis våra myndigheter samlat på sig och sitter (hårt) på. Enligt ett EU-direktiv, PSI-direktivet (Public Sector Information), måste alla myndigheter tillhandahålla den data som en enskild person eller företag efterfrågar. Det blev lagstadgat i Sverige 2010. Men det har gått trögt för svenska myndigheter att se till att det är LÄTT att komma åt. Även om de flesta är överens om att det skulle boosta tjänsteutvecklingen enormt.

På fredagseftermiddagen arrangerade Vinnova  “Forum Öppna Data” med föreläsare från bl a  Riksrevisionen, Näringsdepartement, Internetstiftelsen och keynote talare Sanna Jokela från 6Aika i Finland. 6Aika är ett samarbete mellan sex städer, Helsingfors, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu och Åbo. De publicerar öppna data på databusiness.fi med en tagline som lyder “Making our open data your business”.

Riktigt så långt känns det inte som om vi kommit i Sverige. Men, det kanske är ändring på gång. Magnus Enzell från Näringsdepartementet kom direkt från en workshop som handlade om digitalisering och om behovet av en sammanhållen digitaliseringsstrategi i hela regeringen. Han berättade att Öppna Data poppar upp allt oftare i diskussionen. Riksrevisionen presenterade sig kort och berättade att de arbetar för att läget i Sverige ska bli bättre. Pernilla Rydmark från Internetstiftelsen presenterade ett konkret exempel där man samlat data, Datahotell, som utvecklare kan använda.

Kanske ska vi inte hålla andan medan vi väntar på att våra politiker ska få till det. I stället kan vi lyfta fram initiativ liknande Hack for Sweden där 23 myndigheter deltar i år. Kanske kan resultaten där ifrån inspirera.

#opendata

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
En detaljerad guide till Instagram-statistik