Keymetrics

iPhone 6S Plus vs iPhone 6S – Vilken är bäst? Valet är självklart…

Att välja smartphone idag är inte enkelt. Skall jag ha en Apple iPhone 6s eller en Samsung Galaxy 6s Android är väl val nummer ett. Det finns givetvis andra tillverkare men om du skall ha en premiumsmarthone står valet i huvudsak mellan dessa två.

Om man sedan har bestämt sig för en Apple återstår frågan: Skall man ha en iPhone 6s eller en iPhone 6s plus? För mig blev valet självklart efter att ha dykt ned mig i data och specifikationer.

Vi börjar med att jämföra iPhone 6s med en iPhone 6s plus

iPhone 6S Plus: 7.3mm tjock, 192 g, serie 7000 anodiserad aluminium finns i Grå, Silver, Guld, Rose Gold

iPhone 6S: 7,1 mm tjock, 143 g, serie 7000 anodiserad aluminium finns i Grå, Silver, Guld, Rose Gold

De gamla problemen med att Plus-telefonen böjde sig i bakfickan har Apple löst med högre kvalité på aluminium som är hårdare istället för den porösa varianten som den första varianten hade.

Så man skall inte behöva oroa sig för ”bentgate” längre. Åter till faktanörderi.

Jämförelse av skärmar

iPhone 6S Plus: 5,5 tum, 1920 x 1080, 401 ppi, 3D Touch

iPhone 6S: 4,7 tum, 1334 x 750 IPS LCD, 326 ppi, 3D Touch

En viktig sak i sammanhanget är hur du använder din telefon och själva skärmen. Att leva med en vanlig 4,7-tums telefon och en 5,5-tums öppnar upp för ett helt annat användande.

Detta kan kännas extra viktigt om du ska flytta från Android-telefon, vars display kan mycket väl vara större än 4,7 tum eller om du kommer från en iPhone 5s med en mindre skärm, då kan bara 6s kännas stor medan. Den större skärmen fungerar klart mycket bättre för att titta på video, för att spela spel och även för att surfa. Givetvis får du betala priset med en mer skrymmande telefon.

Frågan är helt enkelt: Hur digital är du och hur mycket grejer gör du och konsumerar via din telefon? Om du använder din telefon framför datorn till att anteckna och titta på filmer via YouTube och Netflix på telefonen hela tiden, kommer iPhone 6S Plus vara en klart mycket bättre kompis för ditt jobb och underhållning.

Storlek är den största skillnaden då båda skärmarna erbjuder utmärkt bildkvalitet. Färg, kontrast och skärpa är alla stora och kan jämföras med Android-telefoner, som dock har en tydlig fördel om man tittar på specifikationer. Helt enkelt är iPhone 6S:s 1334 x 750 bildpunkter bara en bit över 720p upplösning och iPhone 6S Plus är 1080p. Samtidigt har flera Android-telefoner flyttat upp till QHD och klår helt enkelt Apple om man vill ha det värsta på marknaden just nu.

Båda telefonerna har Apples nya 3D Touch systemet under härdad Ion-X display.

Vad är då 3D Touch? Det här är Apples iPhones nästa steg för en tryckkänslig skärm, så att du tillgång till praktiska små genvägar och förhandsvisningar i hela iOS 9 genom att trycka mer eller mindre hårt.

Du kan förhandsgranska e-post och länkar till hemsidan, hoppa direkt till nyckelfunktioner via appikoner, och mer. Det krävs dock fortfarande att tredjepartsutvecklare kommer uppdatera program (som de börjar göra) innan detta blir en riktig hit, men potentialen är stor.

3D Touch är anledningen till att både iPhone 6S Plus och iPhone 6S är tjockare och tyngre än sina föregångare, men det kan bli en trevlig funktion när app-tillverkarna har kommit ikapp.

Prestanda

iPhone 6S Plus: Apple A9 har en 64-bitars dual-core 1.84GHz, PowerVR GT7600 GPU, 2GB RAM

iPhone 6S: Apple A9 har en 64-bitars dual-core 1.84GHz, PowerVR GT7600 GPU, 2GB RAM

När det gäller prestanda är de två telefonerna är nästan identiska. Båda använder Apples nya 64-bitars A9 CPU, som ståtar med en snabbare frekvens än tidigare modeller och en betydligt snabbare GPU.

I själva verket står den nya A9 CPU för en 70-procentig ökning jämfört med förra årets A8, samtidigt som PowerVR GT7600 GPU ger en 90 procent grafisk uppsving.

Kanske den mest betydande förbättring i prestanda för båda telefonerna är dock en fördubbling av RAM till 2GB.

Webbsidor och appar hålls nu kvar mycket längre, vilket innebär att de är redo och väntar när du hoppar på dem när du multitaskar mellan menyer – betyder att de inte laddas upp på nytt, som de skulle gjort med förra årets modeller.

Du kanske har märkt att prestandan är nästan densamma? Inte riktigt, det finns faktiskt en liten sak som ligger till fördel för iPhone 6S, helt enkelt tack vare sin lägre upplösning, färre pixlar att driva innebär mindre CPU och GPU som tar kraft. Men skillnaden är försumbar och gränsar till obefintlig i vardaglig användning.

Kamera

iPhone 6S Plus: 12-megapixel, fasdetektering, OIS, dubbla LED True Tone ”flash, 4K video, 1,2-megapixel i den främre kameran

iPhone 6S: 12-megapixel, fasdetektering, dubbla lysdioder Sann Tone ”flash, 4K video, 1,2-megapixel i den främre kameran

Återigen, teknik som används till kameran i båda dessa telefoner är mycket lika. Båda har bytt upp sig från den tidigare 8-megapixel till en 12-megapixel, vilket innebär att bilderna är ännu mer detaljrika. Apple har också minskat färgläkage mellan pixlar, vilket resulterar i renare och klarare bilder.

Videoinspelning har uppgraderats till 4K, vilket ger Apples flaggskepp en räckvidd i nivå på deras Android-rivaler.

Den enda skillnaden här är OIS som står för optisk bildstabilisering. iPhone 6S Plus har det, medan iPhone 6S inte.

När det gäller allmänna, väl upplysta bilder, är skillnaden som gjorts av denna komponent försumbar mot tidigare version. När du skall ta bilder eller spela in video i svagt ljus kommer du dock att märka att iPhone 6S Plus är bättre. Så om du skall ta mycket bilder är iPhone 6S Plus helt enkelt att föredra.

Batteri

iPhone 6S Plus: 2750 mAh icke-utbytbart batteri

iPhone 6S: 1715 mAh icke-utbytbart batteri

Intressant, båda telefonernas batterier är mindre än sina föregångare. Detta tack vare av den nya Taptic Engine som Apple har pressat in till det nya 3D-element touch-gränssnittet.

Men med en effektivare A9 CPU samt Apples iOS 9 optimeringar innebär det i realiteten att batteritiden inte har lidit i någon meningsfull grad.

iPhone 6S kommer fortfarande att hålla genom en hel dag av måttlig användning, medan iPhone 6S Plus kan sträcka sig upp till två dagar. Den större telefonen är helt överlägsen i det avseendet och du behöver inte gå runt med en laddare och fråga om du får ladda din kära iPhone 6S hela tiden.

Båda telefonerna har ett nytt praktiskt energisparläge för att dryga ut batteritiden i extrema situationer.

Så vilken skall man då välja?

Valet för mig var enkelt – en iPhone 6s Plus så klart. Det som var avgörande var batteritiden samt bättre bilder, jag får leva med att den är lite stor. Men storleken kommer säkert till nytta då jag använder min iPhone i jobbet vid intervjuer och event och antecknar medan jag intervjuar eller lyssnar.

Nu skall jag iväg och byta ut min gamla iPhone 5s till en ny arbets- och livskamrat, nämligen nya iPhone 6s Plus…

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Två ägg diskuterar: Telias köp av Bonnier Broadcasting oroar