Keymetrics

Facebooks AI-hårdvara släpps fritt

Big Sur är namnet på den hårdvara som ligger bakom nyhetsordningen i Facebooks nyhetsflöde, känner igen ansikten i foton och mycket mer. Nu släpps hårdvaruplattformen fri för alla att bygga och modifiera fritt.

Det är en låda – eller ja, en servernod alltså – som är fylld med åtta av Nvidias grafikprocessorer och en massa kylning. Men servernodens pci-e-kortplatser kan fyllas med en hel del annan hårdvara. Allt detta ska också vara tillgängligt i vanlig detaljhandel, om man har råd förstås.

Tanken med att släppa AI-koden fritt – så kallad open source, populärt också för mjukvarukoder – är att öka möjligheterna för förbättring när tekniknördar världen över får fria händer.

Läs mer: Google delar med sig av sin AI-kod

Facebook vill komma ”ett steg närmare till att bygga komplexa AI-system”. Det kan också ses som en reaktion på att Google nyligen också släppte sin hårdvara, Tensorflow, fri.

Läs om vad fejjan själva säger om sitt Open Source AI-projekt här.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Allt fler streamingabonnemang i svenska hushåll och stark tillväxt att vänta