Keymetrics

Hej då papper!

Kan du tänka dig en värld utan din dagliga papperstidning? Frågan hade varit obegriplig för bara 20 år sedan, men idag rycker troligen de flesta av er läsare på axlarna åt den.

I går skrev Peter Mackhé här på Dagensanalys.se om de snabbt minskande print-annonsintäkterna och satte det i ett perspektiv som visar hur oroliga de stora mediehusen borde vara. Läs hans artikel här.

Ungefär samtidigt konstaterade Medieutredningens Anette Novak att papperstidningar definitivt är historia redan om tio år. Läs Resumés bevakning av utredningen här.

Borde vi bli oroliga? Borde vi vara ledsna? Hade något kunnat göras för att bromsa eller stoppa den här utvecklingen? Hade det varit värt besväret?

Sverige har av tradition varit ett tidningsläsande land, men vi hade aldrig haft vår omfattande flora av framför allt prenumererade morgontidningar om det inte varit för vårt generösa press-stöd. Även på småorter har två tidningar eller fler kunnat hålla igång, inte på grund av att läsarna så gärna har velat betala för det, utan för att lillebror-tidningen hållits under armarna av staten. Samtidigt fanns det dåligt med konkurrens på den tiden, i min barndom: inget internet, ingen lokal- eller regional-TV, knappt några nyhetssändningar i riks-TV utom på kvällstid. Radion fanns förstås, men mer som komplement än som hot. Vi behövde papperstidningen för att hänga med helt enkelt och många tidningar hade också en helt okej journalistik.

Internets intåg och allt fler TV-kanaler med mer sändningstid, gör att vi inte längre är beroende av tidningen för att hänga med, men jag tror inte det är hela sanningen bakom tidningsdöden. Jag var själv länge en morgontidnings-junkie och prenumererade på både en riks-tidning och en lokal-tidning, som jag läste grundligt. Idag har jag ingen morgontidning alls. Det främsta skälet är att jag upplever att kostnadsjakten, som förstås drivits delvis av internet-konkurrensen, har lett till en urholkad och undermålig journalistik. Det ger mig helt enkelt inget att läsa en vanlig dagstidning längre. Det magra innehållet, de allt färre djupdykningarna, de uteblivna analyserna och de otaliga nyhetsbyrå-copy-paste-artiklarna, motiverar inte alla träd som behöver huggas ner.

Så jag sörjer inte papperstidningens död. Det vore dessutom helt ologiskt eftersom det aldrig var papperet i sig som var intressant. Det viktiga är att vi kan följa med vad som händer i världen och förstå de skeenden som påverkar oss. I vilken form vi låter oss informeras, har givetvis ingen betydelse.

Välkommen framtiden!

 

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Facebook har nu färdiga avtal med Warner Music Group, Universal Music Group och Sony/ATV Music Publishing