Keymetrics

Serieentreprenören som satsar på klimatsmart datacenter

I takt med att digitala tjänster utvecklas så ökar också behovet av att lagra och hantera data. Vi har läst och hört om stora amerikanska bolag som väljer Sverige för att bygga stora datacenters. Börge Granli, ordförande och en av grundarna till EcoDataCenter säger att han är med och bygger världens grönaste datacenter.

Att kyla en sån anläggning kräver energi, och energi kostar. Tillgång till kyla är en av anledningarna till att Sverige är attraktivt. Men är det fördelaktigt för den svenska miljön att vi har dessa centers i vårt land? Är datacenters miljövänliga?

Börge Granli, ordförande och en av grundarna till EcoDataCenter säger att han är med och bygger världens grönaste datacenter. Efter att ha grundat och drivit upp ett antal bolag inom ICT är det miljövänlig datalagring som får all fokus. Och det råder ingen tvekan att Granli är entusiastisk när han berättar om det nya centret i Falun.

Hur definierar du världens grönaste datacenter?

Om man inte påverkar naturen negativt är man klimatneutral och det är många som påstår att dom är just det. I de flesta fall är det dock inte helt korrekt då säkert mer än 99% av alla de som kallar sig klimatneutrala datacenters släpper ut värmen från datacentret och bildar vad vi kallar en ”hit Irland”. Det vi gör är att vi skickar tillbaka värmen till värmekraftverket, Falu Energi och Vatten som är den grönaste fjärrvärme-producenten i Sverige. Att de får tillbaka spillvärme från EcoDataCenter gör att de kan stänga ned de extrapannor de vanligtvis nyttjar under januari och februari. Det motsvarar totalt 900 timmar. När vi har fullt nyttjande av vårt datacenter uppnår vi de 900 timmarna och på så sätt kan vi bidra positivt till att CO2 utsläppen i Falun går ned. Det här har vi förstås räknat mycket på.

Vad är det för tjänster ni erbjuder?

Vi är en ren ”co-locate operatör” som erbjuder, alltså hyr ut datakapacitet till kunder. Från den minsta kunden som behöver ett ”rack” till stora kunder som behöver ett helt hus på ca 7500 kvadratmeter.

Men i våra planer ligger förstås även mer avancerade tjänster. Från och med 2017 kommer vi via partners att kunna erbjuda cloudtjänster och en del annat.

Hur ser det ut med kvaliteten på era tjänster?

När man pratar om datacenters, i hela världen, så finns det en standard för kvalitetsnivåer definierad av ANSI, American National Standards Institute. Från nivå ett till fyra, där fyra är den högsta kvaliteten, sk. Tier4. Vi erbjuder t. ex. vår supertjänst 100 där vi garanterar en uptime på 100% över tio år.  Tier 4, den högsta i ANSIs standard garanterar en ”uptime” på 99.995%.

Vi pratar om att det är en bransch som blir alltmer  kritisk på grund av den tekniska utvecklingen vi upplever just nu, där data växer i takt med allt mer avancerade tjänster. Och Granli och hans kollegor är inte ensamma att inse det och förstås startas nya datacenters runt om i världen. Börge Granli vidhåller att EcoDataCenter utvecklar för att vara absolut bäst Sverige och faktiskt bäst i hela världen. Och då krävs det även att andra parametrar än miljö och uptime håller hög klass. Inte minst kostnaderna som kunderna betalar behöver bli lägre.

Finns det andra anledningar, förutom att ni är gröna, att välja just er bland en hel del andra leverantörer?

Ja, kunderna uttrycker oftast att det är uptime och pris som är viktigast. Men man får absolut inte glömma bort säkerheten. Vi har otroligt högt fokus på säkerhet eftersom vi vet utan den bästa säkerheten så är vi bara ett center i som alla andra. Det som vi gör utöver det vanliga är att vi bygger ett skalskydd, dvs. ett fysiskt skydd kring datacentret. Vi bygger helt enkelt en mur kring hela vår anläggning.

Vi pratade ju om att vara klimatneutral tidigare, men vi är faktiskt det enda datacentret i världen, vad vi vet, som är klimatpositivt.

Varför väljer ni att placera EcoDataCenter i Falun? Planerar ni att etablera ytterligare centers? 

Falu Energi och Vatten  som till 100% är ägt av Falu Stad har i många år planerat för att bygga ett stort datacenter. EcoDataCenter har designat och byggt åtta datacenter tidigare Och vi fann i diskussion med Falu Vatten och Energi ett perfekt samarbetsprojekt.

Falu Energi och Vatten fick under 2013 ett mycket fint Pris i New York, som det bästa energibolaget för städer med under 100.000 invånare. Det visar att de har en ambition som vi på EcoDataCenter tycker är nödvändig. Det är sådana partners vi vill arbeta med. På sikt kommer vi absolut bygga fler datacenters både i Sverige och utomlands. Men just nu är det full fokus på Falun.

Jag hörde att ni är nominerade till priset Sustania100 2015* – hur känns det?

Det känns ju mycket bra och stimulerande. Sustania100 har faktisk tittat på 1500 projekt dom senaste 12 månaderna och tagit fram 10 finalister. Så detta ger oss motivation för framtiden. Varför just vi kom med vet vi inte i detalj, men jag tror det att med att göra att vara klimatsmart i en industri som växer med 15-20% om året och som snart är den största miljöboven i världen (notera: ICT i helhet).

(*Sustania100 utser varje år 100 projekt/företag från hela världen. EcoDataCenter har valts som ett av 10 finalister inom IT-området.)

Tack Börge Granli för pratstunden och lycka till med byggandet!

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Här är alla vinnare i årets MarC Awards