Keymetrics

Höststart för Sthlm Tech Meetup

Vid 18-tiden ringlade kön lång utanför audiotoriet på Hilton Slussen. Många var nyfikna på 500 Startups, acceleratorn med huvudkontor i Mountain View, San Fransisco som nu etablerar sig på den här sidan Atlanten. 500 Startups representerades av partnern Sean Percivel.

Med alla stolar upptagna och fullt med folk längs med väggarna inledde Sthlm Tech Meetups Tyler Crowely kvällen genom att beskriva bristen på internetuppkoppling i Havanna och att i vissa delar av världen är det inte självklart med smartphones och internet.

Läget i Stockholm, och för svenska bolag är glödande hett. Mycket kapital har pumpats in i flera bolag på senaste tiden. Truecaller toppar med 875 Mkr, Tictail är på andra plats med 190 Mkr. Fishbrain får ett tillskott på 68 Mkr och vd Johan Attby såg glad ut när han kallades upp på scenen. Han berättade att fiskare runt om i världen gillar att skryta om sina fångster och nu har de ett eget ”Facebook för fiskare” att göra det på. Zound Industries har tagit in 93 Mkr och kommer att lansera sin nya Marshall smartphone inom kort.

Det alla väntat på var samtalet med Sean Percival från 500 Startups och Nikolaj Nyholm från Sunstone. En del av diskussionen handlade om att i jämförelse med ”start-up kollegorna” i USA så är vi i Sverige långsamma att få ut våra tjänster på marknaden. Han menade att det inte finns tid för utdragna beta-tester. Rådet han gav var, ut på marknaden riktigt snabbt, även om allt inte funkar perfekt. Låt folk testa i tre månader gratis och ”go global!”

En person från publiken undrade varför 500 Startups valt att lägga sitt huvudkontor i Oslo. Percival sa att de förstås ska jobba mot Stockholm också, men att Norska marknaden är mindre utvecklad än den svenska och att de står inför spännande förändringar i landet. ”Oljan?”, ropade någon i publiken och Percival log. Nikolaj Nyholm sa att den danska start-up scenen inte riktigt hittat fotfästet, men att de är på gång.

Innan det första företaget inledde sin pitch vände sig Tyler Crowley mot sin amerikanska landsman och sa, ”we americans are prone to break all rules and be mean. We make people cry, get over it!” Elie Simon från mi6app , som Crowely dessutom trott var en kvinna (en av tre pitchare är alltid en kvinna) fick ingen drömstart precis.

Nästa event är Sthlm Tech Fest  som går av stapeln den 2 september på Waterfront i Stockholm.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Är det hög tid att sluta dela ut råd och tips från 90-talet?