Keymetrics

Jämställdhet, säkerhet och näthat fokus för hackathons

Online-trakasserier, hat, hot och övergrepp på Internet är vanligare än någonsin och den allmänna opinionen är att det är hög tid att på allvar göra något åt det.

En färsk rapport från Women, Action, & the Media om hot på Twitter fann att 27 procent av de tillfrågade hade upplevt hatpropaganda på nätet, 22 procent blivit uthängda med namn och/eller bild och 12 procent hade hotats av faktiskt våld.

Ett initiativ med specifik agenda mot nätvåld är Femhack, ett globalt hackathon som samlade kvinnor från hela världen i maj i år. Femhack hölls i Montreal och var öppet för vem som helst och attraherade människor av alla kön, inklusive transpersoner från bland annat Mexiko, Kenya, Serbien och Pakistan. Femhack resulterade i ett stort antal innovationer i form av appar, guider och påverkansåtgärder som adresserar integritet, säkerhet och skydd för aktivister.

Hackathons är traditionellt kollaborativa evenemang för produkt- och tjänsterinnovation som också utgör ett tillfälle att skapa lösningar på sociala frågor som bryggar tvärs över kultur, politisk, kön och ekonomiska förutsättningar.

Screen Shot 2015-07-18 at 12.49.48

Även i Sverige hålls mängder av hackathons varje år, och i vintras hostade Spotify Diversify – ett hack just med fokus på jämställd teknikutveckling, där varje lag bestod av två manliga och två kvinnliga deltagare. Totalt deltog 40 tech-studenter med olika bakgrund i Diversify. Här finns Diversify’s showcase.

 

 

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Tips: The evolution of Communication