Keymetrics

Bästa(?) Sverige – hur står det till med internet?

Vi är nog många som tror och tycker att internet, och allt som hör därtill, fungerar alldeles utmärkt i Sverige. Bra och stabila uppkopplingar, för det mesta. Frihet i val av operatör, för det mesta. Och så vidare. Men så gungar det till med jämna mellanrum. Det kan gälla avlyssning, alltför låga hastigheter, dyra priser, sexuella trakasserier och allt möjligt. Så, är Sverige i världsklass? Det krävs både duktiga tekniker och en statsapparat som reglerar och tar sitt ansvar för att nå dit.

Patrik Fältström, “Head of research and development” på Netnode och svensk internetguru, är en person som gärna delar med sig av sin kunskap, sina tankar och inte minst sina åsikter.

För tre år sedan skrev han ihop vad han kallar ett ”Flerpunktsprogram” om vad som behöver göras angående internet i Sverige. Du kan läsa det här.

Tre år och en dag senare skriver Patrik ett Facebook-inlägg, med hänvisning till tidigare flerpunktsprogram och lägger till följande text. “…Det är en summering av mina erfarenheter av att arbeta med policyfrågor relaterat till Internet genom åren, och inte något som kom fram plötsligt. Tyvärr måste jag säga att mina åsikter att detta borde göras står kvar. Om man ändå kunde sagt att det redan implementerats.”

Och då börjar i varje fall jag undra. Flera av sakerna Patrik nämner verkar hyfsat enkla att implementera, varför har det inte gjorts och vem är ansvarig för de olika områdena? Jag som inte har den politiska detaljkollen, frågar Patrik.

Finns det bättre förutsättningar idag, med nuvarande befattningshavare, än tidigare?

Tidigare regeringar var inte alls dåliga, tvärtom. Ulrica Messing gjorde mest, Åsa Torstensson vinklade frågan mer mot digitalisering. Anna-Karin Hatt ville göra både det jag listade och digitalisering, men de olika kommissionerna som bildades, jobbade, och jobbar inte med övergripande mål som de jag listar.

Dagens regering ser jag inget alls från.

Vad jag menar är, att sedan Messings tid har arbetet med dessa saker skett som luftlandsättningar, en sak här, en sak där. I många fall med mycket bra resultat. Missförstå mig inte, men jag saknar det som håller ihop allt, dvs “klistret”.

Man pratar om ”digitalisering”, vilket är rätt, men för att den ska lyckas måste en “hockeyrink av förutsättningar” finnas. Den finns inte än. Även om folk verkar tro det.

Som tur är finns det individer, på och utanför Regeringskansliet som fattar. Men det finns ingen samordning. Speciellt efter det att Hatt, Olof Ehrenkrona, (planeringschef i Statsrådsberedningen
1991 -1994) och Carl Bildt slutade

På grund av splittringen mellan de olika departementen ligger Maja Fjaestad  i
Statsrådsberedningen närmast till hands. Dock är nog hon mest den som ska hålla i det som görs på “hockeyrinken”, inte i byggandet och underhållet av ”hockeyrinken”.

Tyvärr har Ann Linde (statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman) låst sig, enligt diskussioner i Almedalen, vid att om ”bara”  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får mer makt så ska saker lösa sig”.

Personligen anser jag, som du ser i min lista, att frågorna är större än så. MSB anser jag, till exempel, ska ha ett utökat ansvar för samordning, men det måste vara tydligt varför, vem som ska ha operativt ansvar osv Att som Ann sa, ”ge incidentinformation till MSB så är saken klar” är inte rätt.

Problemet är att göra klart vem som levererar vad till vem, och sedan när man vet vad de inblandade behöver för att göra dessa leveranser av dessa leverabler.

Så, i dagens regering med det splittrade ansvaret är det nog bara Statsrådsberedningen med Stefan Löfven som kan göra något. I den förra hade kanske Anna-Karin Hatt kunnat, i teorin, och det försökte hon också, men som sagt, det blev mest digitalisering för hela slanten och inte övergripande samordning. Andra statsråd var för bakåtsträvande och förstod inte behovet, och då förstår jag man inte orkade. Man lyckades ändå med att implementera några saker, tex 700MHZ-bandet och manga, många andra saker. Tillsammans KUNDE det ha varit något riktigt riktigt intressant, men något fattades som sagt.

Som ni förstår behöver man inte ställa alltför många frågor till Patrik för att få uttömmande svar. Han delar med sig. Vill man veta mer vad som händer kring internet i Sverige och internationellt, vilket fler människor borde vilja, ska man ta rygg på honom. Han är en aldrig sinande källa av information och kunskap.

Uppdatering 2015.07.17:

På sin facebook-sida får Patrik den berättigade frågan vad han menar med digitalisering. Han svarar:

”So, what I mean by digitalization is first of all the pure technical digitalization of information in public sector, second what you then can do with the data when it is not physically locked to papers etc, third what changes you can do in the society with new evolved processes given those changes can happen.”

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Flera nyheter och frågor om vad som händer när man äter sin egen medicin