Keymetrics

Teknikbranschens hjältar – #resurssäkring

Sandra Hindskogs och Hanna Petterssons initiativ att dra igång ”Tjejer kodar” har fått uppmärksamhet på många håll. Rätteligen så eftersom det är ett riktigt bra initiativ. Annika Englund och jag som kör ICTgeniusInternetdagarna tänkte direkt när vi hörde om Sandra och Hanna – dom här ska vi ha! Vi träffade Sandra och Hanna och la upp en plan för deras framträdande den 23 november och bestämde att vi förstås även ska ha en workshop eller hackaton i samband med konferensen.

Tre frågor hann det också bli för att dagensanalys.se’s läsare ska få veta mer om ”Tjejer kodar”.

Varför är det viktigt för er att lära er att programmera?

Vi jobbar idag med digitala bolag och väldigt nära teknik. Vi har också många idéer själva kring lösningar och tjänster vi skulle vilja göra. Både för oss själva och våra kunder. Ibland skulle man bara vilja känna sig lite mindre handikappad genom att själv kunna lösa och bygga enkla tjänster. 

Nu drar ni ihop ett läger med bara tjejer – är det viktigt att det bara är tjejer med?

Nej absolut inte. Vi började så för att detta uppstod som en kul grej i vårt tjejgäng. När vi postade detta på nätet fick vi otroligt många svar av massor av personer vi inte ens kände och märkte att detta är av större intresse för många. Det verkar som att vår önskan att lära sig programmera fanns hos många andra och att den formen vi föreslog passade väldigt bra, inte minst för andra tjejer. Sen så är det viktigt att få fler tjejer intresserade av teknik generellt, vi har en snedvriden könsfördelning i vår bransch så varför inte börja där? I framtiden vill vi dock göra kodcamps, utbildningar och upplevelser för alla. 

Ni har dragit igång en crowdfunding på Kickstarter – hur går det?

Många tycker detta är ett väldigt bra projekt och känner själva att de vill bidra. Hur kan jag hjälpa till är en vanlig fråga till oss. Det är svårt att ta med många volontärer till själva campet så för att svara på frågan lanserade vi på Kickstarter. Vår målsättning är att samla ihop en väldigt blygsam grundplåt att starta nästa camp på. Vi tycker det går bra. Normalt sett är ju att backa på kickstarter nästan som att köpa en produkt, i vårt fall är det mer bidrag vilket gör formen lite annorlunda. Men redan första dagen hade vi en tredjedel backat och nu är vi långt över hälften men gott om tid kvar. Genom att backa oss hjälper man inte bara oss utan stöttar också alla de hundratals som köar för att få följa med nästa gång. 

I skrivandes stund har de fått in 21 340 SEK – 8 660 SEK återstår. Vem som helst kan bidra på Kickstarter

Och här en videohälsning från Hanna och Sandra

https://youtu.be/vI-X41KZFzo

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Häng med till AWS re:Invent