Keymetrics

Netflix dominerar Nordiska marknaden av online video

Mediavision har för 5:e året genomfört en djupgående analys av den nordiska OTT marknaden och slutsatsen är att marknaden är mitt i en snabb omvandling just nu. Under en genomsnittlig dag, ser ungefär en tredjedel av den nordiska befolkningen på streamad video, vilket tyder på en årlig tillväxttakt på över 30 procent.

De flesta av tittarna tar del av sitt innehåll från internationella jättar som Youtube, Facebook och Netflix. Om man tittar på intäkterna kommer SVOD generera en mycket mer totalt sett än AVOD och TVOD.

Nordiska medieföretag var tidiga att hoppa på OTT tåget, vilket leder vägen till nya sätt för TV-konsumtion. Men under de senaste åren, har deras ställning försvagas i samtliga nordiska länder. Medan Youtube har stärkts avsevärt och idag räknas som den ledande OTT tjänsten när det gäller räckvidd, är SVOD leverantör Netflix en stark tvåa. Netflix är nummer ett som SVOD leverantör i varje nordiskt land och gynnas i hög grad från en tidig entré på marknaden.

De två amerikanska jättarna Youtube och Netflix står för den största totala andelen OTT visningar i regionen. Bortsett från dessa två har lokala public serviceföretagen har en stark position i Norden och är bland de bästa 3 OTT-spelare i alla länder.

– Den nya och växande digital-TV-marknaden sätter press på de etablerade företagen. Globala amerikanska medieföretag är mycket starka här, både när det gäller SVOD och reklam. Konsumenternas efterfrågan på lokalt innehåll är uppenbart, men varje nordiskt land är ganska begränsade i storlek. Detta gör innehållet relativt sett dyrare, med lokala aktörer som producerar för en mycket mindre publik. Det är en annan problematik för nationella aktörer, jämfört med de globala aktörer som drar nytta av stordriftsfördelar, säger Marie Nilsson, VD på Mediavision. Just nu ser vi många olika typer av strategier, där lokala aktörer testar olika vägar mot ett hållbart OTT företag. Vad vi redan vet säkert, är att konsumenten är den ultimata domaren.

Mediavision följer utvecklingen av den framväxande streamingmarknaden noga

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Dempster blir global VD för Merkle